8000 de români şi bulgari au venit în Marea Britanie

Muncitori UK

Marea Britanie a publicat primele date statistice privind numărul muncitorilor veniţi din cele mai recente state membre ale Uniunii Europene: România şi Bulgaria.

Astfel, în primele trei luni ale acestui an au fost înregistraţi legal 8000 de lucrători din cele două ţări.

Conform corespondenţilor BBC numărul imigranţilor din România şi Bulgaria nu este nici pe departe aşa de ridicat cum se temuseră mulţi înaintea aderării şi mulţi dintre noii veniţi nu au apelat la sistemul de asistenţă socială britanic.

Când Marea Britanie a permis accesul liber pe piaţa muncii al cetăţenilor din cele opt ţări est europene care au aderat în primul val la Uniunea Europeană – în 2004 – decizia i-a speriat pe britanici.

Ei s-au temut că va veni un val de imigranţi care le va fura slujbele şi va profita de sistemul de asistenţă socială al ţării.

Ziarele tabloide vorbeau de "un fluviu de imigranţi" şi se întrebau câţi va putea Marea Britanie să primească. Unele anunţau chiar o invazie.

Realitatea este că muncitorii imigranţi care au sosit ulterior în Marea Britanie au fost primiţi – în general – cu căldură.

Este vorba de mai bine de o jumătate de milion de persoane venite din ţări ca Polonia şi Lituania care şi-au găsit de lucru în Marea Britanie. …

articol complet la BBC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.