O nouă bombă: Marea Britanie ar putea ieşi din UE

Marea Britanie a avut întotdeauna o relaţie dificilă cu vecinii europeni, însă, în contextul euroscepticismului alimentat de criza zonei euro, chiar şi această relaţie dificilă ar putea atinge pragul minim prin retragerea definitivă a ţării din Uniunea Europeană.

Previziunea aparţine băncii nipone Nomura.

Retragerea Marii Britanii din UE nu ar semăna nici pe departe cu o ieşire a Greciei din zona euro. Marea Britanie nu foloseşte euro şi are control asupra propriei politici monetare.

Ieşirea ţării din UE ar afecta pieţele, chiar dacă impactul este încă dificil de cuantificat, afirmă Nomura.

"Considerăm că posibilitatea tot mai ridicată pentru o relaţie mai liberă între Marea Britanie şi UE sau chiar pentru o retragere va genera îngrijorare economică şi politică, dar şi pe pieţele financiare", notează banca niponă.

Relaţia dintre Marea Britanie şi UE s-a înrăutăţit în ultimul an, mai ales din cauza discuţiilor pentru reglementare mai strictă a sectorului bancar la nivel european.

Ministrul de Finnaţe britanic, George Osborne, a luptat pentru ca sectorul financiar al ţării, care asigură până la 14% din PIB, să nu fie supus unor noi reglementări bancare şi unei taxe pe tranzacţii financiare.

O nouă bombă: Marea Britanie ar putea ieşi din UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here