Amenințarea terorismului islamist va persista în Marea Britanie încă 20-30 de ani, estimează fostul director al MI5

Marea Britanie se va confrunta cu problema terorismului islamist decenii de acum înainte, aceasta fiind o problemă ”pentru o generație”, a estimat fostul director general al serviciului britanic de informații interne MI5, Jonathan Evans, într-un interviu acordat postului BBC, preluat vineri de publicația The Telegraph.

”Dacă aș fi fost întrebat când am plecat din MI5, în anul 2013, aș fi spus atunci că probabil am trecut de partea cea mai grea a amenințării al-Qaida. Și ar fi fost adevărat dacă între timp nu s-ar fi dezvoltat Statul Islamic, cu aceeași ideologie și cu mulți dintre aceiași membri’, a afirmat fostul șef al serviciului britanic însărcinat cu securitatea internă.

”Cred că ne vom confrunta încă 20-30 de ani cu amenințările teroriste și prin urmare este absolut necesar să perseverăm”, a indicat el.

Jonathan Evans a mai atras atenția că atentatele din Marea Britanie au creat un ”efect de energizare asupra rețelelor extremiste” active în această țară, o dovadă în acest sens fiind numărul mare atât al atentatelor, cât și al tentativelor de atacuri teroriste dejucate de autoritățile britanice.

Potrivit comandantului unității britanice antitero, Mark Rowley, într-un interval de patru ani până la începutul anului în curs au fost dejucate 13 atacuri teroriste, iar apoi în numai câteva luni alte 10.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.