Big Ben sărbătoreşte 150 de ani de când a sunat prima dată

Big Ben, celebrul orologiu din turnul palatului Westminster, sediul Parlamentului britanic, simbol al oraşului Londra, sărbătoreşte, sâmbătă, 150 de ani de când a sunat prima dată.

Orologiul a sunat prima dată pe 11 iulie 1859, la câteva săptămâni după ce a fost pus în funcţiune, pe 31 mai. Big Ben se referă în mod normal la ceasul în sine, dar numele a fost atribuit, prin extensie, şi turnului pe care acesta a fost plasat. Big Ben îşi datorează numele creatorului său, Benjamin Hall, a cărui corpolenţă i-a adus acestuia porecla de "Big Ben" ("marele Ben"). Sir Benjamin Hall era în epocă prim-comisar responsabil de construcţiile publice.

Ceasul poartă, de altfel, o inscripţie cu numele acestei personalităţi. Aniversarea de sâmbătă va fi marcată de proiectarea pe turn, în timpul nopţii, a textului "La mulţi ani Big Ben, 150 de ani, 1859 – 2009". "După 150 de ani, Big Ben are un loc special în inimile londonezilor şi ale oamenilor din întreaga lume", a declarat Mike McCann, paznic al ceasului.

Construcţia turnului a fost finalizată în 1859, după cea a Palatului Westminster, care a înlocuit Camerele Parlamentului, distruse într-un incendiu, în 1834. Un prim ceas pentru turn a fost realizat în 1856, dar s-a crăpat în anul următor, în timpul probelor.

Cel de-al doilea, care se găseşte şi în prezent în turn, a fost terminat pe 10 aprilie 1858 şi cântăreşte 13,7 tone. A durat 30 de ore să fie ridicat în foişor şi s-a crăpat apoi în septembrie 1859. După patru ani de tăcere, a fost rotit pentru ca loviturile ciocanului, mai puţin violente, să ţintească în alt loc şi astfel ceasul şi-a reluat sunetul caracteristic de gong.

Turnul Big Ben este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Un număr mare de turişti vin zilnic să vadă palatul Westminster, situat pe malurile Tamisei, şi să audă soneria orologiului devenit unul dintre simbolurile capitalei britanice.

 …  big ben, londra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.