Cum devine Marea Britanie Islanda de pe Tamisa

Luna ianuarie aduce un inceput de an cu multe negative pentru Marea Britanie. Somajul se apropie de 2 milioane. Lantul de magazin Woolworths si-a inchis cele 813 pravalii din tot regatul, dupa 99 de ani de activitate, lasand in urma aproximativ 30 000 de someri. Pensionarii primesc subventii de la stat pentru caldura care costa tot mai mult. Lira nu a mai cumparat atat de putini dolari din 1985. Marea Britanie a declarat ziua de vineri ca fiind prima zi oficiala a recesiunii.

Va prezentam un rezumat al deciziilor-cheie pe care guvernul Marii Britanii si piata financiara le-au luat de la inceputul primelor semne care anuntau criza economica, pana in momentul oficializarii recesiunii.

  • 2008

17 Feruarie
Guvernul britanic nationalizeaza banca Northern Rock, dupa cinci luni in care s-a cautat un comparator privat. Banca Angliei (Bank of England – BoE) a intervenit in septembrie 2007, dupa ce criza creditelor a afectat capacitatea bancii de a atrage capital din pietele financiare. Northern Rock era pe locul cinci in acordarea creditelor ipotecare.

22 Aprilie
BoE vine cu Programul pentru Lichiditati (Special Liquidity Scheme), care ofera bancilor, in schimbul ipotecilor riscante, un minimum de 50 de miliarde de lire sterline datorie la stat. Desi data limita a derularii programului a fost decisa inital pe 20 octombrie 2008, ea s-a prelungit, chiar in ziua lansarii programului, pana la 30 ianuarie 2009…Cum devine Marea Britanie Islanda de pe Tamisa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.