Cum functioneaza sistemul prin care muncitorii romani sunt exploatati in Marea Britanie


Liberi sa locuiasca, dar nu si sa munceasca, romanii si bulgarii satisfac nevoia Marii Britanii de forta de munca sub-platita si neprotejata. Zeci de romani si bulgari se aduna in fiecare dimineata in fata depozitului de materiale de constructii Wickes din nordul Londrei in cautare de munca, mereu atenti sa nu fie surprinsi de politie.

O investigatie a Balkan Investigative Reporting Network arata ca restrictiile de munca din Marea Britanie permit ca lucratorii romani si bulgari din constructii sa fie exploatati si platiti mai prost decat imigranti din alte state UE.

INFORMATIA PE SCURT:

  • Ambasadele Romaniei si Bulgariei la Londra confirma ca numarul celor care intampina probleme in obtinerea unui numar de asigurari sociale este tot mai mare, in unele cazuri ajungandu-se pana la cinci incercari nereusite. Cei carora li se refuza un astfel de numar ajung de regula sa fie platiti la negru pentru munci fizice care necesita minima documentatie.
  • Multi dintre zilerii de la Wickes castiga in medie 50 de lire pe zi (aprox. 60 de euro). Reprezentantii sindicatelor confirma ca un muncitor britanic sau polonez are sanse sa fie platit cu 9 sau 10 lire pe ora pentru o slujba pentru care un roman sau bulgar ar primi numai 5 sau 6.
  • Un tanar roman, a carui identitate este protejata la recomandarea avocatului sau, a spus ca a fost electrocutat grav cand sapa un sant cu un pickhammer pe un santier din Londra. In momentul accidentului, barbatul nu avea un numar de asigurari sociale si nici permis de munca.
  • Autoritatea de Sanatate si Siguranta (Health and Safety Executive), institutia care reglementeaza si monitorizeaza siguranta la locul de munca, recunoaste ca muncitorii imigranti sunt mai expusi la accidente si mai putin probabil sa le raporteze, desi nu risca sa fie penalizati in vreun fel daca fac asta.
  • Potrivit expertilor, e foarte putin probabil ca romanii si bulgarii care isi gasesc de lucru prin agentii de recrutare sa se planga de conditiile periculoase de munca sau de salariile mici. Exista o lista neagra neoficiala pentru muncitorii considerati ca fac probleme.

MUNCITORII ROMANI SI BULGARI CARE CONSTRUIESC MAREA BRITANIE

Zeci de romani si bulgari se aduna in fiecare dimineata in fata depozitului de materiale de constructii Wickes din nordul Londrei in cautare de munca, mereu atenti sa nu fie surprinsi de politie. Zileri, aflati la periferia unei industrii de constructii care incepe sa isi revina in Marea Britanie, ei constituie o forta de munca ieftina si mereu disponibila, dar care e de prea putine ori binevenita. Prezenta lor acolo a starnit multe plangeri din partea locuitorilor, un cartier din zona trei a capitalei britanice, unde poti gasi cu usurinta un mic dejun muncitoresc pentru mai putin de cinci lire.

Zilerii asteapta pe trotuarul din fata depozitului si isi fac reclama mestesugului prin imbracaminte: de exemplu, zugravii poarta pantaloni stropiti cu vopsea. Ori de cate ori o masina opreste in dreptul lor, barbatii se apropie pentru “negociere” si, in mai putin de 30 de secunde, unul din ei se si urca pe bancheta din spate si pleaca la lucru.

Cand apare politia insa, cu totii fug.

De cealalta parte a strazii, Jarek isi face cumparaturile si sta de vorba cu vorba cu niste prieteni. “Oameni ilegali” ii numeste Jarek pe cei 30 de barbati care asteptau intr-o dimineata de iulie in fata la Wickes. Ca si ei, Jarek este

 

Odata, o agentie mi-a retras 30 la suta taxe, in loc de 20 la suta. O doamna mi-a spus la telefon ca imi vor retine 30 la suta, plus comisionul agentiei, plus comisionul agentiei care facea efectiv plata. Asta e sistemul: cele doua agentii lucreaza mana in mana si fiecare ia cate ceva din banii mei.

 
 
Florin, geamgiu

imigrant. Dar spre deosebire de ei, el e polonez si nu intra in panica la vederea politistilor. Si el e constructor, dar nu isi castiga painea asteptand in fata la Wickes. Are un motoscuter pe care si-a potrivit cutia cu scule si isi gaseste clienti impartind fluturasi despre serviciile “ieftine si de incredere” pe care le ofera, intr-o engleza care lasa usor de dorit.

Jarek e unul din cei un milion de polonezi care s-au mutat in Marea Britanie dupa extinderea Uniunii Europene in 2004. Amploarea valului de imigrari – majoritatea din Polonia – a luat complet prin surprindere autoritatile britanice, care anticipasera cel mult 30 de mii de imigranti.

Romanii si bulgarii din fata de la Wickes au venit in cea mai mare parte dupa 2007, cand cele doua tari – denumite “tari A2” –  au intrat in UE si, in ciuda a ceea ce crede Jarek, prezenta lor acolo nu este in sine ilegala. Ceea ce ii deosebeste sunt o serie de restrictii care le neaga romanilor si bulgarilor multe dintre avantajele care i-au ajutat pe Jarek si pe compatriotii sai sa-si faca un rost in Anglia.

Liberi sa locuiasca, dar nu liberi sa munceasca, romanii si bulgarii satisfac nevoia Marii Britanii de forta de munca sub-platita si neprotejata.

mai mult la :

Cum functioneaza sistemul prin care muncitorii romani sunt exploatati in Marea Britanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.