Drumul cărnii de cal până în ţara Reginei Elisabeta. Carnea nu a ajuns din vina românilor în Anglia


Tabloidele britanice s-au arătat la fel de necruţătoare şi în cazul scandalului „carne de cal”. Reporterii englezi de investigaţii au luat la puricat arhivele publicaţiilor de la noi şi au descoperit că legislaţia a interzis de câţiva ani circulaţia căruţelor trase de măgari pe drumurile din România. Aşa au ajuns jurnaliştii de la The Independent să dea naştere unui scenariu chiar mai abracadabrant: englezii ar fi mâncat măgar şi nu cal.

Publicaţia The Sun a mers chiar mai departe, spunând că animalele ar fi fost infestate cu anemie infecţioasă ecvină, o boală similară cu SIDA la oameni. „Deşi nu reprezintă o ameninţare directă, poate declanşa alte probleme de sănătate. Este răspândită prin înţepături de insecte, sânge, salivă, şi echipament veterinar contaminat”, scrie Jack Losh de la „The Sun”. Losh continuă articolul în aceeaşi notă dramatică, menţionând că „nu există tratament pentru această boală, adesea mortală”.

Trafic cu ajutor de la veterinari

Cireaşa de pe tort este însă presupusa anchetă a lui David Collins, jurnalist pentru Mirror, care relevă că o grupa infracţională numită „Mafia cailor” ar cumpăra cai de la sătenii săraci din Delta Dunării şi Transilvania, cu sume derizorii, între 50 şi 100 de lei.

Scandalul cărnii de cal a adus în atenţia întregii Europa industria de procesare din România. Dincolo de tot felul de interese – politice sau economice – , este evident că undeva pe traseu s-a produs o ruptură sau mai bine-zis „o fraudă”, după cum susţine comisarul european Dacian Cioloş, pe un lanţ în care au intervenit mai mulţi jucători, iar marfa s-a plimbat prin mai multe ţări.

Cei mai afectaţi vor fi producătorii locali care riscă să-şi piardă locul pe piaţa comunitară.

Citiţi mai mult: Drumul cărnii de cal până în țara Reginei Elisabeta – Consum > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/drumul-carnii-de-cal-pana-in-tara-reginei-elisabeta-1023249.html#ixzz2KdCwZWYo
EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.