Economia Marii Britanii se va confrunta anul viitor cu cea mai gravă recesiune din 1946 Economia Marii Britanii se va confrunta anul viitor cu cea mai gravă recesiune din 1946

Economia Marii Britanii se va comprima cu 2,9% în 2009 marcând intrarea în cea mai severă recesiune din 1946, potrivit estimărilor institutului Center for Economics and Business Research (CEBR), relevate astăzi, conform AFP.

Exporturile vor beneficia de pe urma deprecierii lirei sterline, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a compensa scăderea cererii pe piaţa internaţională. Consumul la nivel naţional va continua să scadă, mai ales din cauza creşterii ratei şomajului. Dar investiţiile companiilor vor avea cel mai mult de suferit, urmând să scadă cu 15% în 2009, iar firmele vor întâmpina din ce în ce mai multe dificultăţi de creditare, a estimat institutul independent.

Potrivit statisticilor naţionale, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a stagnat în al doilea trimestru şi a scăzut cu 0,5% în al cel de-al treilea, marcând prima scădere din ultimii 16 ani.

Guvernul britanic, ce a anunţat luna trecută un plan de 20 miliarde lire sterline pentru a sprijini consumul şi investiţiile, estimează o comprimare a PIB-ului între 0,75% şi 1,25%. Totuşi, unii experţi estimează o scădere a acestuia cu până la 2,5%.

"Situaţia ar putea fi mai dură", a spus un economist din cadrul CEBR. "În ciuda declaraţiilor guvernamentale oficiale potrivit cărora băncile ar trebui să plătească mai mult, este clar că prinicipala grijă a multor instituţii bancare este îmbunătăţirea conturilor, în timp ce instituţiile recapitalizate de guvern vor trebui să ramburseze banii", a declarat acesta pentru cotidianul Daily Telegraph.

Inflaţia anuală din Marea Britanie s-a temperat sub aşteptări în noiembrie, conform datelor oficiale, iar analiştii mizează pe o continuare a acestei evoluţii, în contextul scăderii preţului carburanţilor.Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat recent că preţurile de consum au scăzut cu 0,1% în noiembrie, marcând o temperare a inflaţiei anuale la 4,1%, faţă de 4,5% în octombrie…. Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.