Julian Assange a pierdut bătălia în Marea Britanie

Poate că Marea Britanie nu este tărâmul democraţiei sau societatea în care s-a născut libera exprimare, dar are o presă puternică ce interpelează neîntrerupt autorităţile, iar aici există o cultură a echităţii, care stă la baza societăţii. Prin definiţie, democraţia este un sistem imperfect, dar, ţinând cont de aceasta, Marea Britanie are o democraţie înfloritoare şi admirată.

Totul însă până în această săptămână, când Înalta Curte a decis să-l extrădeze în Suedia pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Acolo el va fi investigat pentru presupuse abuzuri sexuale. Susţinătorii democraţiei văd acest verdict ca o lovitură dată eforturilor pe care ei le depun în ţări în care democraţia este abia la început. Dacă aceasta se poate întâmpla în Marea Britanie, ce speranţă să mai avem? Este stânjenitor pentru Marea Britanie, spun aceştia.

În ultimii ani au apărut critici cum că în Marea Britanie sunt drepturi excesive pentru persoane care nu le merită. Ziarele publică poveşti ale celor care au comis infracţiuni, dar nu sunt extrădaţi, pentru că "drepturile omului" nu le-ar fi respectate în ţările de origine. Avem chiriaşi care nu îşi plătesc chiria şi care în alte ţări ar fi daţi afară din case, dar care în Marea Britanie se bucură de drepturi care ar fi socotite un lux în altă parte.

Cu toate acestea, această ţară europeană respectată pentru echitatea, democraţia şi justiţia sa a hotărât că Assange poate fi extrădat în Suedia.

Lunganul de 40 de ani care a albit de timpuriu nu este un oarecare. Este unul dintre cele mai controversate sau periculoase (depinde de punctul de vedere al fiecăruia) personaje ale lumii de azi. El a polarizat opinia publică mondială, apărând pe lista celor mai căutaţi oameni din Europa şi fiind lăudat în alte medii ca susţinător al libertătii de expresie şi un contestatar al puterii.

Julian Assange a pierdut bătălia în Marea Britanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.