Marea Britanie poate rata tinta de deficit bugetar in acest an, dupa un deficit de 557 mil. lire sterline in iulie


Marea Britanie a avut in luna iulie un deficit bugetar de 557 milioane de lire sterline, in ciuda estimarilor analistilor care previzionau un surplus de 2,2 miliarde de lire, ceea ce intareste temerile cu privire la ratarea tintelor fiscale din acest an, relateaza
Bloomberg.

Recesiune in W din Marea Britanie a afectat finantele publice ale tarii, aceasta inregistrand in iulie un deficit semnificativ, pe fondul scaderii neasteptate a veniturilor provenite din taxele corporate.

Veniturile fiscale in ansamblu au scazut cu 0,8%, in timp ce veniturile din taxele corporate au scazut cu 19,3%.

In acelasi timp, cheltuielile guvernului au crescut cu 5,1% fata de iulie 2011, cea mai mare parte a acestora fiind reprezentata de cheltuielile sociale, conform The Guardian.

Oficiul National de Statistica a comunicat faptul ca deficitul bugetar a fost de 557 milioane de lire, mult sub surplusul inregistrat in iulie 2011, de 2,84 miliarde de lire sterline. Analistii se asteptau in iulie la un excedent bugetar de 2,2 miliarde, asemanator celui inregistrat anul trecut.

Chiar daca scaderea veniturilor a fost cauzata in mare parte de taxele asupra companiilor, Marea Britanie are dificultati in a iesi din recesiune, iar temerile cu privire la ratarea tintei de deficit, de 120 de miliarde de lire sterline in anul fiscal curent, au sporit.

"Cifrele subliniaza provocarile uriase carora Marea Britanie trebuie sa le faca fata pentru a readuce stabilitatea finantelor sale publice", a declarat economistul sef al Camerei Britanice de Comert, David Kern.

"Pentru a mentie credibilitatea, avem nevoie de perseverenta in reducerea cheltuielilor, dar si de politici agresive de sprijinire a cresterii".

Institutul National pentru Cercetare Economica si Sociala previzioneaza ca, in acest an fiscal  (ce se va termina in martie 2013), cancelarul George Osborne va rata tinta de deficit, estimand un deficit de 138,5 miliarde de lire.

Iulie este in mod obisnuit o luna favorabila cresterii veniturilor fiscale, insa in acest an sectorul corporate a fost afectat puternic de incetinirea economiei.

Veniturile fiscale au avut un declin de 1,7 miliarde de lire sterline in iulie fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce veniturile provenite din taxele corporate au scazut cu aproape 1 miliard de lire, pe fondul scaderii industriei petroliere si a gazului.

Totodata, in primele patru luni ale anului fiscal, deficitul s-a majorat la 44,9 miliarde de lire, de la 35,6 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta cifra exclude o masura "one-off" luata in aprilie, prin care s-au transferat 28 miliarde de lire de la fondul de pensii Royal Mail Group catre sectorul public.

Marea Britanie poate rata tinta de deficit bugetar in acest an, dupa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.