Marea Britanie, prima ţară din UE care restricţionează apa

Peste un miliard şi jumătate de oameni de pe întreg globul nu au acces la apă potabilă.

Alte două miliarde nu au canalizare, toalete civilizate şi condiţii minimale de igienă.

Datele sunt cuprinse într-un recent raport al Naţiunilor Unite, un semnal de alarmă şi o întrebare lansată liderilor politici, experţilor şi militanţilor ecologişti, reuniţi, în aceste zile, la Forumul Mondial al Apei, de la Marsilia: cum se poate asigura un acces echitabil la apă, pentru toţi locuitorii planetei.

Aceasta în condiţiile în care vom fi 9 miliarde, în 2050, iar încălzirea climei va agrava seceta şi va pune în pericol resursele de apă.

Lipsa apei este dublată de o calitate deficitară a acesteia, nivelul ridicat de poluare fiind o problemă cu care se confruntă multe state ale lumii. Calitatea apei a devenit o chestiune prioritară şi pe agenda Uniunii Europene, care a iniţiat o Directivă a apei, prima lege europeană în materie de apă.  

În Marea Britanie, ministerul mediului a anunţat că, din aprilie, va impune restricţii în anumite regiuni din cauza secetei prelungite.

Locuitorii din acele zone vor fi obligaţi să plătească amenzi consistente dacă folosesc apa pentru alte scopuri decât cele casnice.  

Englezilor le place să-şi îngrijească grădinile.

Ceea ce alţii privesc ca pe un hobby, în Anglia este un mod de viaţă, însă unul care va avea de suferit de la începutul lunii viitoare.

Două ierni consecutive fără precipitaţii semnificative au făcut ca rezervoarele de apă să fie doar pe jumătate pline, şi toată atenţia este acum îndreptată acum asupra prognozelor meteorologice.

Grădinile nu vor mai fi udate

Zi de zi însă, buletinele meteorologice anunţă zile însorite sau cel mult cu cantităţi limitate de precipitaţii pentru estul şi sud-estul Angliei, fapt ce a determinat ministerul mediului să permită companiilor de apă să impună restricţii asupra consumului.

Nu numai că grădinile nu vor mai putea fi udate cu furtunul, dar se recomandă duşurile scurte şi folosirea maşinilor de spălat doar atunci când se strâng suficiente haine.

Şi nici piscinile nu vor mai putea fi folosite.  

"Cred că toţi avem un rol de jucat în această problemă" – este de părere ministrul mediului, Caroline Spelman.

"Toţi trebuie să ne gândim la o modalitate de a economisi măcar 10% din cantitatea pe care o folosim zilnic. Nu este atât de dificil şi cu cât economism mai mult acum, cu atât măsurile viitoare nu vor mai fi atât de restrictive" – a adăugat ministrul.  

Dacă puţină cumpătare nu strică atunci când vine vorba de consumul de apă, mai ales când robinetul e de obicei uitat deschis, altfel stau lucrurile pentru agricultori.

Fermierii susţin ca seceta le-a cauzat deja pierderi de sute de mii de lire sterline şi au cerut autorităţilor să găsească soluţii pentru irigat. 

"În ultimă instanţă va fi nevoie de o reţea naţională de conducte care să aducă apa din zonele umede către est" – a declarat, la BBC, reprezentantul Sindicatului naţional al fermierilor, Andrew Brown.

…   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.