Rolul Londrei de centru financiar internaţional, ameninţat de taxe

Rolul Londrei de centru financiar internaţional este ameninţat de decizia guvernului de a impozita temporar bonusurile acordate angajaţilor de băncile, locale sau străine, potrivit publicaţiei The Times.

Oficialii altor centre financiare precum New York, Hong Kong sau Elveţia au lansat deja o ofensivă pentru atragerea afacerilor de investiţii bancare din Londra. Totodată, mai multe bănci mari au început să analizeze opţiunea mutării operaţiunilor din capitala Marii Britanii în alte centre internaţionale rivale.

Ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling, a şocat săptămâna trecută bancherii din Londra când a anunţat că bonusurile care vor depăşi 25.000 de lire sterline vor fi impozitate cu 50%. Prin această măsură, autorităţile speră să atragă la buget 550 milioane de lire.

Băncile, însă, susţin că impozitul subminează credibilitatea centrului financiar londonez şi încalcă un principiu fundamental pentru afaceri, acela al unui regim fiscal predictibil.

"Ne-am fi putut aştepta la aşa ceva în Rusia stalinistă, dar nu aici", a declarat un bancher.

Decizia autorităţilor a înfuriat cel mai mult băncile străine, care consideră că este injust să plătească pentru problemele instituţiilor de credit britanice.

……

Rolul Londrei de centru financiar internaţional, ameninţat de taxe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here