Românii vor putea trăi și munci fără restricții în Marea Britanie din 2013


Românii şi bulgarii vor primi drept nerestricţionat de a locui şi lucra în Marea Britanie începând din decembrie 2013, după expirarea obstacolelor temporare impuse în 2005 pentru protejarea pieţei muncii din Regat, a declarat ministrul britanic de Interne Theresa May.

Partidul Laburist a spus că va susţine orice decizie de extindere a interdicţiei.

Theresa May a declarat, însă, pentru BBC, că acest lucru nu mai este posibil sub legislaţia UE, exprimându-şi, totuşi, speranţa că impactul asupra economiei Regatului va fi limitat. „Nu mai există controale de tranziţie pe care să le putem pune în practică. În decembrie 2013 se vor încheia controalele de tranziţie”, a spus ea.

Ministerul de Interne din Marea Britanie nu a oferit o cifră estimativă referitoare la câți dintre cei 29 de milioane de cetăţeni români şi bulgari vor profita de accesul liber pe piaţa muncii după ridicarea restricţiilor. Unii experţi anticipează însă venirea unui număr semnificativ de imigraţi din Europa de Est, iar laburiştii au atras atenţia că ar putea pune presiune asupra locurilor de muncă şi a salariilor din Marea Britanie.

Comisia guvernamentală de consiliere privind migraţia susţine că există dovezi că bulgarii vor veni în Marea Britanie datorită economiei mai puternice şi că este „plauzibil” ca şi românii să vină din aceleaşi motive.

Prelungirea restricţiilor ar putea implica însă renunţarea la prevederile tratatului semnat la aderarea României şi Bulgariei la UE în 2007.

Guvernul britanic intenţionează să limiteze, în schimb, accesul la ajutoare sociale,pentru a reduce acei factori care i-a încurajat pe imigranţi să vină în Marea Britanie, a mai afirmat Theresa May.

Ea a declarat totodată că lucrează la posibile limitări ale libertăţii de mişcare cu alte state din UE, din cauza numărului tot mai mare al „căsătoriilor de faţadă” şi al altor abuzuri asupra sistemului. Chestiunea libertăţii de mişcare va face de asemenea subiectul unei revizuiri a relaţiei Marii britanii cu UE, care va fi derulată de ministrul de externe William Hague.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

În prezent, opt state din UE – Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Austria, Luxemburg, Malta şi Irlanda – aplică în continuare cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.