Rusia avertizează Marea Britanie să respecte principiile diplomatice în cazul lui Julian Assange

Rusia a avertizat Marea Britanie să respecte principiile diplomatice internaţionale în cazul lui Julian Assange, aflat în sediul ambasadei ecuadoriene din Londra, informează AFP, potrivit Mediafax.

"Ceea ce se întâmplă nu poate decât să ne facă să ne punem semne de întrebare în legătură cu respectarea Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, în special Articolul 22, privind imunitatea reprezentanţelor diplomatice", precizează Ministerul.

Ecuadorul i-a acordat joi azil politic fondatorului WikiLeaks, care se află în ambasadă din 19 iunie.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, s-a declarat "dezamăgit" de hotărârea Ecuadorului de a-i acorda azil politic lui Assange. "Nu vom oferi autorizaţia necesară ca Julian Assange să plece liber din Marea Britanie, nu există nicio bază legală care să ne oblige în acest sens", a spus Hague, părând să excludă posibilitatea unui atac asupra ambasadei ecuadoriene.

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a acceptat să îi acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Presa sugerase că Foreign Office ar putea anula statutul diplomatic al ambasadei Ecuadorului, pentru a-şi îndeplini "obligaţia legală" privind extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, conform prevederilor legii Premiselor Diplomatice şi Consulare din 1987. O astfel de măsură ar permite Marii Britanii să revoce statutul diplomatic al unei ambasade de pe teritoriul britanic, pentru a permite poliţiei să intre în clădire.

Fondatorul WikiLeaks se află din 19 iunie în ambasada Ecuadorului din Londra, cerând azil politic în contextul în care justiţia britanică a admis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange susţine că extrădarea sa în Suedia ar deschide calea transferului în Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice şi militare cu caracter confidenţial.

Rusia avertizează Marea Britanie să respecte principiile diplomatice

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.