The Economist: „​Andrei Marga a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala” cu care Romania a mers la Bruxelles


"Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca unul pe altul fara mila", scrie editia electronica a The Economist. Dupa ce face o prezentare concisa a episodului "cine reprezinta Romania la Bruxelles", publicatia britanica constata ca temele importante pentru Romania la Consiliul European au fost sufocate de batalia politica. Chiar premierul Victor Ponta admite pentru The Economist ca "​Romania se confrunta in prezent cu o criza de credibilitate la nivel international".

"Batalia dintre cei doi politicieni de varf ai Romaniei a monopolizat dezbaterea publica in Romania. Subiectele fierbinti pentru Romania la Consiliul European, precum accesul la fondurile structurale sau in zona Schengen, au disparut din dezbaterea publica. Chiar si Andrei Marga, ministrul de externe, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii. Rugat de un ziar romanesc sa explice pozitia Romaniei la Bruxelles, purtatorul sau de cuvant a spus ca domnul Marga nu a avut suficient timp pentru a procesa informatia", scrie sectiunea Eastern Approaches, dedicata de Economist evolutiilor politice din Europa de Est.

"Victor Ponta a fost recent acuzat, de revista Nature, ca si-a plagiat teza de doctorat, acuzatii respinse cu hotarare de premierul roman", reaminteste The Economist cititorilor sai. "Ponta il acuza pe Basescu ca s-ar afla in spatele scandalului si a solicitat unei comisii de etica sa cerceteze subiectul. Indiferent care vor fi concluziile comisiei, Ponta nu este dispus sa demisioneze. Intr-un interviu acordat corespondentului nostru, domnul Ponta admite ca Romania se confrunta in prezent cu o criza de credibilitate la nivel international. Cearta politica la nivel inalt nu este de ajutor. Domnul Ponta crede ca aceasta lupta nu se va termina pana la alegerile parlamentare din aceasta toamna, cand in Romania este foarte posibil sa se schimbe din nou guvernul."

Concluzia de la finalul articolului din The Economist este univoca: "Politicienii romani de la varf par sa fi uitat deja de ce mii de oameni au protestat la inceputul acestui an in mijlocul frigului." 

The Economist: "​Andrei Marga a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala" cu care Romania a mers la Bruxelles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.