Festivalul de Film Românesc de la Londra, ediţia a X-a

PUNCT ȘI DE LA CAPĂT
joi 28 noiembrie – luni 2 decembrie 2013

www.rofilmfest.com   Festivalul de Film Românesc de la Londra (FFR) prezintă în fiecare an, la un cinematograf londonez de top, o selecție a celor mai incitante şi mai premiate titluri.

„2013, anul în care aniversăm cea de-a zecea ediție a festivalului, reprezintă un moment foarte important pentru comunităţile româneşti din Marea Britanie, din Europa şi de pretutindeni.
 
La început, în 2003, scopul nostru era să contribuim la eforturile comunităţii româneşti de a-şi face cunoscută vocea în capitala lumii de limbă engleză. Căutam atunci să creăm un punct de contact pentru cultura românească contemporană şi să cooperăm cu reţeaua culturală londoneză. Astăzi, zece ani mai târziu, suntem parte integrantă a comunităţii noastre de peste hotare și contribuim la crearea unei infrastructuri culturale a diasporei, aflată în plină şi rapidă dezvoltare, cu consecinţe atât asupra culturii din diaspora, cât şi a celei din țara mamă. Românii primesc în număr tot mai mare cetăţenia britanică, intră în afaceri în Marea Britanie sau în alte ţări europene, înfiinţează companii proprii şi lucrează pentru diverse universităţi locale. Copiii se integrează rapid prin intermediul şcolilor, iar părinţii activează, din ce în ce mai mult, în profesii cu impact social. Apar astfel, în mod firesc, noi întrebări despre drepturi, naţionalitate şi identitate.

FFR este unul dintre proiectele îndrăzneţe, care răspunde acestor schimbări şi, totodată, încearcă să depășească limitele etnicităţii şi ale moştenirii culturale, prin crearea unei platforme de dialog, care face mai vizibile toate aspectele, extrem de complexe, legate de identitate. Noile întrebări care apar pot fi de acest tip: unde şi cum să ne integrăm într-o nouă societate?; care poate fi rolul nostru ca parte a unei reţele de grupuri dinamice de emigranţi, care acţionează ca un catalizator în schimbarea ţărilor din Europa de Vest?; cum va arăta viitorul nostru ca minoritate în context european?

FFR este parte integrantă a unei explorări pe termen lung a acestor întrebări, fiind o verigă prin care românii se pot angaja într-un dialog cu compatrioţii, reflectând de asemenea asupra sensului şi importanței istoriei lor personale, redescoperindu-şi propriul rol.“ (Ramona Mitrică, directorul festivalului)

Pornind la drum modest, FFR a obţinut deja o reputaţie internaţională şi a devenit un eveniment esenţial în agenda cinefililor londonezi. Cu toate că este o iniţiativă non-profit, care funcţionează cu ajutorul granturilor şi sponsorizărilor din partea numeroşilor prieteni şi susţinători, influenţa şi efectele sale s-au răspândit atât în lumea cinematografiei, cât şi dincolo de ea.

FFR s-a născut în 2003. Noul Val al cinematografiei româneşti s-a ridicat în acelaşi timp, scoţând la lumină actori şi tineri regizori remarcabili. Sprijinit şi inspirat de aceste noi talente sclipitoare, festivalul a devenit din ce în ce mai puternic. FFR a adus primul pe marele ecran, în Marea Britanie, scurtmetrajele şi lungmetrajul de debut al multipremiatului regizor Cristian Mungiu. Acesta şi-a câştigat apoi o reputaţie internaţională semnificativă şi a rămas, în acelaşi timp, un prieten şi un susţinător al evenimentului. În anii următori, un lung şir de actori şi regizori – deveniţi ulterior nume cunoscute – au fost prezenţi la FFR. Totodată, festivalul a continuat să onoreze cinematografia românească clasică, familiarizând publicul britanic cu vârfurile tradiţiei noastre. În 2004, de exemplu, punctul forte al festivalului a fost retrospectiva Lucian Pintilie, la care a fost prezent şi marele regizor.

Istoria şi succesul său fac din Festivalul de Film Românesc de la Londra unul dintre evenimentele culturale româneşti majore ale anului în Marea Britanie. FFR a început modest, în 2003, la un mic cinematograf de artă din centrul Londrei şi a crescut constant, având în program un spectru larg de filme în limba română: succese incontestabile, producţii semnate de regizori de ultimă oră şi retrospective. FFR îşi propune să atragă un public numeros, dornic să aplaude realizările româneşti.

Drept urmare, festivalul a fost întotdeauna un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre România şi despre Europa Centrală şi de Est. În contrast cu obişnuita acoperire mediatică, filmele aduse pe marele ecran sunt printre puţinele contribuţii pozitive la imaginea vieţii est europene. Deşi regizorii Noului Val au fost printre cei mai acizi şi mai constanţi critici ai societăţii post-revoluţionare din România, acest lucru n-a însemnat, ca o ironie, nici pe departe promovarea unei imagini negative a ţării. Din contră, la Londra, Berlin, Cannes şi New York, filmele lor au fost privite ca interogaţii asupra stereotipurilor, oferind publicului o înţelegere profundă a vieţii obişnuite a românilor, similară cu a lor.

„Cu ocazia aniversării celor 10 ani de existenţă, FFR are plăcerea să anunţe lansarea unui program anual de burse Profusion. Programul va începe prin oferirea de mentorat, asistenţă şi supervizare în strângerea de fonduri, pentru a promova filme bazate pe experienţa din diaspora şi a încuraja dezvoltarea tinerilor care cresc în comunităţile din afara ţării. Bursele Profusion vor fi lansate în cadrul unui eveniment special, organizat în timpul festivalului, în prezenţa primului beneficiar al bursei.“ – Dr Mike Phillips, decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), consultant al festivalului

Considerat un prilej de celebrare a României şi a spiritului românesc, FFR este sprijinit atât de comunitatea britanico-română, cât şi de diferite organizaţii britanice şi româneşti. FFR este o iniţiativă non-profit, sprijintă din punct de vedere financiar de granturi şi sponsorizări primite de la numeroşi prieteni şi susţinători.

Festivalul de Film Românesc de la Londra este organizat de Profusion International Creative Consultancy, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi Cinematografele Curzon din Londra. Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). Evenimentul este sprijinit de Ambasada României în Marea Britanie, portalul ROMANi-ONLiNE.co.uk şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD).

 

Rezervaţi-vă în agenda cele cinci zile de festival pentru sărbătoarea filmului românesc! Accesaţi pagina de Facebook a festivalului http://Facebook.com/RoFilmFest pentru ştiri de ultimă oră, concursuri şi premii, şansa de a întâlni actorii şi regizorii de top invitaţi şi multe altele!

Proiecţiile vor avea loc la:

Curzon Soho (99 Shaftesbury Avenue, Londra, W1D 5DY): joi 28 noiembrie – duminică 1 decembrie 2013

EBRD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – One Exchange Square, Londra EC2A 2JN): luni 2 decembrie 2013

Programul complet al festivalului va fi anunţat în curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.