Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a publicat ghidurile pentru munca în statele europene cele mai căutate de români, înclusiv Marea Britanie, care a impus anumite reguli lucrătorilor străini.
În toate statele se menţine măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR sau TMA test de amplificare mediată) cu rezultat negativ Covid-19, de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România. Testele trebuie efectuate cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Spaniei, Franţei şi UK sau cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul Germaniei şi Italiei, şi pot fi prezentate în oricare dintre limbile spaniolă, engleză, franceză sau germană.
Condiţiile de călătorie se pot modifica, Ministerul Muncii recomandând românilor să urmărească permanent informaţiile actualizate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Marea Britanie îi acceptă la muncă doar pe cei care au 1.270 lire sterline pentru a se întreţine Începând cu data de 1 ianuarie 2021, condiţiile de intrare şi şedere în Regatul Unit, condiţiile pentru desfăşurarea de activităţi profesionale, regimul aplicabil pentru asigurări de sănătate şi beneficii sociale aplicabile cetăţenilor Uniunii Europene (inclusiv cetăţenii români) s-au schimbat.
Cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene (alţii decât cei care deţin deja statutul de rezident, sau care au dreptul ca până la data de 30 iunie 2021 să se înscrie în sistemul EUSS /European Union Settlement Scheme), pot munci la fermele din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pentru o perioadă de până la 6 luni, dacă deţin o ofertă de muncă de la un sponsor (angajator acreditat) din UK şi dacă au împlinit 18 ani.
La depunerea cererii pentru obţinerea vizei, solicitantul trebuie să demonstreze că deţine resurse financiare suficiente pentru a se întreţine în Regatul Unit, suma minimă necesară fiind 1.270 lire sterline. Suma trebuie să fi fost disponibilă în cont bancar pentru 28 de zile consecutive, în perioada de 31 de zile care include şi data de la aplicaţia pentru viză. Sponsorul poate acoperi această sumă de întreţinere pentru prima lună de şedere a lucrătorului sezonier, caz în care acest fapt va trebui menţionat în certificatul de sponsorizare la rubrica specifică.
Documentele necesare pentru obţinerea vizei de lucrător sezonier sunt: numărul de referinţă al certificatului de sponsorizare; document de identitate naţional pe care va exista un loc liber pe care poate fi aplicată viza care este de forma unei vignete; extras bancar, ca dovadă a posibilităţii de întreţinere personală în prima lună de şedere, în cazul în care sponsorul nu acoperă această sumă.
Autorităţile britanice solicită traducerea autorizată a documentelor în limba engleză, cu excepţia paşaportului. Titularii acestui tip de viză de scurtă durată nu au dreptul să fie însoţiţi în Regatul Unit pe perioada de valabilitate a vizei de membrii lor de familie, nu pot ocupa alt loc de muncă decât cel descris în certificatul de sponsorizare şi nu pot aplica pentru obţinerea de beneficii de la fondurile de stat.
Orarul de muncă legal este de 48 de ore săptămânal. În cazul în care lucrătorul acceptă să muncească mai mult, angajatorul trebuie să înregistreze şi să plătească orele de muncă suplimentare.
Citeste mai mult: adev.ro/qq2bi2