România a devenit o piaţă tot mai atractivă pentru investitorii britanici, pentru că există semne pozitive din zona economică şi din cea politică. Prezent ieri 9 mai la emisiunea ZF Live cu ocazia Zilei Europei, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a susţinut: „Există două obiective ale României în această perioadă: reforma economiei în cadrul programului cu FMI şi UE şi reforma în justiţie, în lupta cu corupţia, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Am observat un progres în ambele obiective, foarte important în relaţiile bilaterale între România şi Marea Britanie şi pentru investitorii britanici“.
Marea Britanie ocupă locul 14 în clasamentul investitorilor străini în România, cu un stoc al investiţiilor în 2011 de doar 719 mil. euro (1,3% din totalul investiţiilor străine în România), potrivit datelor BNR.
În contextul în care, din 2014, Marea Britanie este obligată să deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari, în Marea Britanie a pornit o amplă dezbatere pentru blocarea eventualului acces al acestora la serviciile sociale şi medicale. Regina Marii Britanii a susţinut în parlament punctul de vedere al guvernului britanic de limitare a accesului „străinilor“ la aceste servicii, iar ambasadorul de la Bucureşti susţine că aşa şi trebuie, pentru că doar britanicii contribuie la acestea. Pe de altă parte, medicii şi specialiştii români racolaţi de Marea Britanie au fost şcoliţi în România, companii precum Vodafone fac profituri în România de sute de milioane de euro şi, cu un salariu modest, un britanic poate să cumpere pământ ieftin în România. Toate sunt posibile ca urmare a liberei circulaţii a capitalului, conform prevederilor UE. Când e vorba de libera circulaţie a oamenilor şi a drepturilor lor la servicii sociale şi de sănătate egale cu ale rezidenţilor britanici, de asemenea prevăzută în tratatele UE, se impun restricţii pentru români.
mai mult la :