Ziua Limbii Române, sărbătorită începând cu acest an la 31 august, oferă românilor de pretutindeni un prilej de reflecţie asupra identităţii lor şi este un moment de bucurie pentru că, aşa cum observa Nichita Stănescu, „a vorbi despre limba în care gândeşti, este ca o sărbătoare”. Vă invit ca în această zi, şi mereu, să omagiem limba româna şi să arătăm respect culturii noastre.
Sunt aproape 30 de milioane de vorbitori de română, iar pentru 25 de milioane dintre ei româna este limbă maternă. Limba română mai are statut oficial şi în Republica Moldova, Regiunea Voivodina din Serbia şi este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe la Muntele Athos. Limba română are o semnificaţie aparte pentru minorităţile româneşti din Valea Timocului (Serbia), Ucraina, Ungaria şi Bulgaria. Un număr important de vorbitori de română se găsesc în Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Israel, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie.
Româna este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, fiind a şaptea după numărul de vorbitori, iar cetăţenii români au dreptul de a comunica în limba română cu instituţiile UE. De asemenea, româna este una din cele 6 limbi oficiale ale Uniunii Latine, organizaţie internaţională care promovează limbile neolatine.
Ziua Limbii Române este marcată în aceeaşi zi atât în România, cât şi în Republica Moldova, adăugând noi semnificaţii acestei sărbători.
Ziua Limbii Române îmi dă prilejul de a mulţumi publicaţiilor româneşti care apar în Marea Britanie, profesorilor de limba română, preoţilor români care slujesc aici, tuturor celor care aduc românii împreună în jurul cuvântului şi culturii româneşti. Le datorăm recunoştinţă şi preţuire.
La mulţi ani, limba română!
Dr. Ion Jinga