Numeroase companii multinaţionale americane şi-au arătat intenţia de a-şi transfera în 2013 sediile regionale sau globale în Marea Britanie, informează Financial Times. Decizia vine ca urmare a eforturilor depuse de guvernul din Marea Britanie pentru îmbunătăţirea competitivităţii regimului fiscal.
Astfel, mutarea a circa 20 de multinaţionale din Statele Unite în Marea Britanie ar crea 2.000 de locuri de muncă cu salarii ridicate şi ar genera şi atrage venituri suplimentare de sute de milioane de lire sterline din impozite pe profit, pe forţa de muncă şi consum.
"Vedem că Marea Britanie câştigă mai des decât pierde în atragerea companiilor, ceea ce reprezintă o schimbare", a declarat John Dixon, director pentru taxe în Marea Britanie la Ernst & Young. Analiştii sunt de părere că ţara a ajuns să concureze cu succes ţări cu taxe reduse precum Elveţia şi Singapore, în privinţa atragerii companiilor multinaţionale.
Prognozele pozitive ale analiştilor sunt încurajatoare pentru Trezorerie, care a modificat sistemul fiscal corporatist după ce mai multe multinaţionale şi-au transferat sediile centrale din Marea Britanie, în 2008. Companii din Asia şi Europa, inclusiv unele mari cu sedii regionale în Elveţia, sunt foarte atenţi la Marea Britanie, potrivit analiştilor.
Printre companiile care şi-au mutat deja sediile globale la Londra se numără asigurătorii Aon şi Lancashire Holdings şi Delphi Automotive, producător de componente auto.
Statele Unite sunt cea mai mare sursă de companii care analizează să se înregistreze în Marea Britanie, din cauza taxelor, chiar dacă autoritatea fiscală americană, Internal Revenue Service, a înăsprit în iunie reglementările, făcând mai dificil pentru companii să îşi schimbe domiciliul.