Est-europenii nu se bucură de o presă prea favorabilă în Marea Britanie, mai mulți factori precum dificultățile economice, măsurile de austeritate și contextul electoral conducând la crearea unei culturi a vinei în opinia publică din Regat față de români și bulgari, semnează ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, un articol publicat de Huffington Post.
Jinga pune accent pe frica ”valului imigranțiilor” și a infracționalității și spune că presa a distorsionat în așa manieră aceste asocieri cu popoarele est-europene încât ”poate alimenta incidente motivate rasist”. Deopotrivă, Jinga citează o cercetare LSE în care se arată că nivelul infracțiunilor în cartierele predominate de imigranți est-europeni a scăzut semnificativ, precizând că nu se găsește aproape niciun motiv pentru a relaționa sosirea străinilor în Regat cu creșterea nivelului violențelor.
Românii care trăiesc în M.Britanie, pledează ambasadorul, sunt "bine integraţi în comunităţile locale, iar prezenţa lor este în principal rezultatul cererii piaţei britanice", subliniind că ei prezintă cea mai mare rată a angajărilor (85%), că 40% au studii universitare finalizate, că "munesc din greu, plătesc taxe şi sunt preţuiţi de angajatori" şi plătesc către statul britanic mai mult decât primesc. Reputaţia lor este afectată de materiale de presă negative, adaugă el.