Aolica, vin românii ! Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor

Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au în această dimineaţă pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

„Marea Britanie va fi lovită astăzi de primul val de români şi bulgari chitiţi să profite de ajutoarele noastre sociale generoase, finanţate cu bani de la contribuabili”, anunţă „Daily Express”. „Cel puţin 5.000 sunt aşteptaţi doar în prima săptămână”, anunţă cotidianul, fără a cita vreo sursă sau estimare.  „Restricţiile pentru cetăţenii necalificaţi din cele două state est-europene s-au încheiat la miezul nopţii. Primul avion plin cu români a aterizat azi-dimineaţă, la prima oră. Operatorii aerieni anunţă că mii de români au cumpărat bilete de avion

 
 
Cotidianul quality „The Telegraph” are o abordare similară cu tabloidul „The Sun”, punând accent pe cetăţenii moldoveni, macedoneni, ucraineni, sârbi şi turci, care, având şi cetăţenii române sau bulgare, pot veni în Marea Britanie. 
 
 
Tabloidul „The Sun” are pe prima pagină un articol marcat „exclusiv”, în care susţine că miniştrii guvernului britanic au fost avertizaţi că multe familii sărace din Moldova, Macedonia şi Serbia, state sărace din afara UE, se pregătesc să vină în Marea Britanie cu paşapoarte române sau bulgare. 
 
 
Tabloidul „Daily Mail” reia poveste Firuţei Vasile, o femeie romă de 29 de ani, din România, care cere ajutoare sociale în valoare de 28.000 de lire în Marea Britanie şi, acum, îi învaţă şi pe alţii cum să facă asta.
 
 
„S-a dat alarma asupra retoricii anti-romi pe măsură ce se deschid uşile pentru mai mulţi muncitori din UE”, începe cotidianul quality „The Guardian”. 
 
Contrazicând „Daily Express”, jurnaliştii „Guardian” anunţă că rezervările pentru transport aerian pe ruta Bulgaria-Marea Britanie au scăzut în ceea ce priveşte primele trei luni din 2014 faţă de aceeaşi perioadă din 2013.  
 
 
„Migraţia în masă este improbabilă, pe măsură ce mulţi români şi bulgari şi-au găsit de muncă în alte părţi”, scrie cotidianul „The Independent”, o abordare unică în presa britanică. 
 
Ziarul îl citează pe Laszlo Ander, comisarul european pentru Piaţa Muncii, Afaceri Sociale şi Incluziune, care spune că „este improbabil să existe o creştere majoră după ridicarea restricţiilor pentru bulgari şi români”. 
Mesajele vin în contextul unei dezbateri aprinse pe tema imigranţilor est-europeni, amplificată în ultimele luni în Marea Britanie de cursa electorală. De la 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate dispoziţiile tranzitorii pentru statele care au aderat la Uniunea Europeană în 2007, respectiv România şi Bulgaria. 
Mai multe thin-tank-uri şi organizaţii nonguvernamentale au eliberat diverse studii care anunţă că, din această cauză, în jur de 400.000 de români şi bulgari vor „invada” Marea Britanie în următorii trei ani. 
 
Întreaga dispută a fost amplu alimentată de partidul UKIP (UK Independence Party), considerat extremist, care şi-a bazat platforma electorală pe reducerea beneficiilor sociale pentru imigranţi şi promisiunea de a repatria orice imigrant care nu-şi găseşte loc de muncă sau care încalcă legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.