Doua sute de muncitori romani, concediati „pe tacute” de pe santierul olimpic din Londra

Doua sute de muncitori romani care lucrau pe santierul viitorului Parc Olimpic din Londra au fost concediati "pe tacute" in ultimele doua luni. Masura a fost luata, se pare, in cadrul unei miscari de combatere a muncii la negru desfasurate de imigrantii ilegali, relateaza cotidianul britanic The Independent.

Pentru a ocoli restrictiile de munca impuse de legislatia britanica, romanii se declarau lucratori pe cont propriu. Inspectorii Agentiei de Frontiera au constatat insa ca acestia erau in realitate angajati cu norma intreaga ai unor firme de constructii. Legislatia adoptata de Marea Britanie dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE impune cetatenilor acestor tari restrictii de munca, neaplicabile in cazul in care acestia isi deschid o afacere proprie.

Parcul Olimpic (Olympic Park) din estul Londrei, va gazdui Jocurile Olimpice de vara din 2012. In prezent, este cel mai mare proiect de constructii din Europa, cu o forta de munca de 3.000 de persoane, numarul acestora fiind prognozat sa se dubleze in 2009.

Intre aprilie si decembrie 2008, 136 de imigranti ilegali au fost descoperiti pe santier, potrivit unor date furnizate de partidul Conservator. Dintre acestia, 16 au fost condamnati, 11 trimisi inapoi in Romania, iar 19 au primit permisiunea de a ramane. Alti 90 asteapta fie o decizie a instantei, fie documentele de plecare inapoi in tara.

Pana anul trecut, romanii formau circa 6% din forta de munca de pe santierul olimpic, fiind cei mai numerosi dupa britanici si irlandezi, potrivit The Independent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.