Drama profesoarei britanice acuzate de blasfemie continua

PhotoCazul profesoarei britanice acuzate de basfemie riscă să afecteze relaţiile diplomatice dintre Marea Britanie şi Sudan.

În urma arestării profesoarei originare din Liverpool, ministrul britanic de externe l-a convocat în regim de urgenţă la sediul ministerului pe ambasadorul Sudanului la Londra, anunţă cotidianul The Times.

Gillian Gibbons, angajata unei şcoli private din Karthoum, a fost arestată în capitala Sudanului sub acuzaţia de blasfemie, pe motiv că i-a permis unui elev de şapte ani să-şi boteze ursuleţul de plus Mahomed.

Abdel Daim Zamrawi, adjunctul ministrului sudanez al justiţiei, a declarat că fapta profesoarei cade sub incidenţa articolului 125 din codul penal, care prevede o pedeapsă prin închisoare, amendă şi biciuire.

Gillian Gibbons se află de aproape patru zile în custodia poliţiei din Karthoum. Punerea ei sub acuzare a fost generată de presiuni din partea musulmanilor sudanezi, atmostfera tensionată fiind alimentată însă şi de zvonuri false în legătura cu fapta profesoarei. Astfel, mulţi dintre cei care au protestat nu ştiau precis despre ce este vorba şi au iesit în strada la îndemnuri care prezentau trunchiat situaţia.

Mahomed, elevul de la care a pornit întregul scandal, a declarat că i-a pus ursuleţului de pluş chiar numele lui, iar cea mai mare parte a colegilor au fost de acord cu alegerea pe care a făcut-o.

Potrivit cotidianului The Times, exista zvonuri conform cărora Gillian Gibbon ar putea fi acuzată şi de instigare la nerespectarea autorităţii statului, o faptă mult mai gravă decât blasfemia….

artcol complet la Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.