Între alerte false cu bombă și o lovitură de stat eșuată. Republica Moldova mocnește la granița războiului început de Putin

0
263

Între alerte false cu bombă, atacuri cibernetice, notificări fictive de recrutare, manifestaţii în masă și o lovitură de stat eșuată, Republica Moldova mocnește la granița războiului pe scară largă început de Putin în Ucraina anul trecut.

🇲🇩 Ministra de interne din Republica Moldova, Ana Revenco, a declarat pentru Reuters că autoritățile de la Chișinău s-au confruntat cu „o explozie de ameninţări la adresa securităţii naționale începând din 24 februarie 2022”.
🇲🇩 Oficialii moldoveni descriu imaginea unei națiuni aflate sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare și propagandă orchestrate de Moscova care, potrivit lor, este concepută pentru a destabiliza şi submina guvernul orientat spre Vest al preşedintei Maia Sandu.
🇲🇩 Este un „război informaţional”, a declarat Revenco, adăugând că „acest [război] pune o presiune foarte mare asupra rezilienţei psihologice a populaţiei”.
🇲🇩 „Liderii de la Chişinău se concentrează întotdeauna asupra a tot ceea ce este antirusesc”, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ei alunecă într-o isterie antirusească”, a mai afirmat acesta. Totuşi, regimul de la Moscova s-a arătat deranjat de ideea că Republica Moldova s-ar putea alătura blocului comunitar al UE.
🇲🇩 Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a anunțat la finalul lunii trecute că consideră Transnistria drept teritoriu al Rusiei. Circa 1.500 de soldaţi ruşi staţionează în Transnistria, cea mai mare parte dintre ei fiind recrutaţi pe plan local dintre transnistrenii care deţin paşapoarte ruseşti.
🇲🇩 Noul premier moldovean Dorin Recean a declarat că trupele ruse ar trebui să fie retrase din regiune, în timp ce Moscova a avertizat că orice atac împotriva trupelor sale din stânga Nistrului va fi considerat un atac împotriva Federației Ruse.
🇲🇩 Guvernul moldovean se confruntă cu echilibristică delicată. În Transnistria se află centrala electrică de la Cuciurgan, care furnizează cea mai mare parte a electricităţii Republicii Moldova şi oferă separatiştilor o imensă pârghie. În consecinţă, cele două părţi sunt blocate într-un ciclu de uzură de negocieri permanente şi de dependenţă reciprocă.
🇲🇩 Pe de alt parte, Găgăuzia, unde cea mai mare parte a populației vorbește limbile rusă şi găgăuză, de origine turcică, şi unde se află şi o statuie a lui Lenin în faţa parlamentului local, ridică propriile provocări faţă de tentativele guvernului de la Chișinău de a se opune influenţei Rusiei.
🇲🇩 Încrederea moldovenilor în Vladimir Putin a scăzut de la 60%, cât era în ianuarie 2020, la 35% după începerea războiului, potrivit unui sondaj realizat luna trecută de organizația Watchdog Moldova. Însă, în Găgăuzia, această cifră este de 90%.
🇲🇩 Alertele false cu bombă au devenit parte integrantă a vieţii cotidiene din Republica Moldova, consumând resurse oficiale, potrivit Ministerului de Interne, care a indicat că autorităţile au primit peste 400 de alerte false prin telefon sau prin e-mail vara trecută, ceea ce a necesitat intervenţii a circa 9.000 de poliţişti.
🇲🇩 Aeroportul din Chişinău, instituţii de învăţământ, tribunale, spitale şi centre comerciale au figurat printre ţintele acestor alerte false cu bombă, a mai indicat ministerul de interne de la Chișinău.. Totodată, autorităţile moldovene au declarat că o serie de atacuri cibernetice în cursul anului trecut au dus la blocarea temporară a unor site-uri guvernamentale şi la piratarea telefoanelor mai multor oficiali.
🇲🇩 Prin urmare, tensiunile crescânde între Moscova şi Occident cu privire la Ucraina au ridicat temperatura şi în Republica Moldova, iar oficialii de la Chișinău spun că o tactică utilizată de agitatorii antiguvernamentali este de a pune în circulaţie notificări de recrutare fictive pe reţelele sociale, în special pe Telegram, în tentativa de a răspândi anxietatea politică şi de a induce mesajul că Republica Moldova se îndreaptă spre război.

surse :

/www.digi24.ro/stiri/externe/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.