La ce salarii au dreptul românii care muncesc în Anglia

Salariul minim la nivel naţional în Marea Britanie, pe care trebuie să-l primească orice angajat care are peste 21 de ani, a fost mărit de la 5,80 la 5,93 de lire sterline pe oră

Românii care muncesc în Regatul Unit au dreptul la un salariu mai mare, având în vedere că cei de la Comisia pentru Salarii Reduse au decis creşterea salariului minim la nivel naţional, pentru cei care au peste 21 de ani, de la 5,80 la 5,93 de lire sterline pe oră, în ciuda crizei economice care a afectat şi piaţa europeană.

Salariu de 593 de lire/oră, de la 21 de ani

O altă modificare, în afară de creşterea valorii acestui indicator minim, este reducerea vârstei minime de la care angajaţii primesc nivelul salariului minim (5,93 liresterline pe oră, de la 22 de ani la 21 de ani.

De toate aceste noi prevederi se vor putea bucura inclusiv românii care sunt angajaţi la în patron în Marea Britanie, mai arată informarea de la Ambasadă.
Angajaţii trebuie să fie plătiţi cel puţin la nivelul salariului minim, calculat ca medie în perioada de referinţă aplicabilă, salariu care se calculează în baza veniturilor brute cu alte venituri obţinute din muncă, precum comisioanele din vânzări sau sumele plătite în funcţie de performanţă.

Nu pot fi luate însă în considerare sumele acordate cu titlu de împrumut, indemnizatiile de pensionare sau sumele plătite în situaţii de concediere pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, gratuităţile sau indemnizatiile pentru muncă suplimentară, în condiţii dificile sau în zile de sărbătoare publică.

Nu pot fi incluse în calculul salariului minim nici beneficiile în natură precum combustibilii şi maşinile de serviciu, contribuţiile angajatorilor la fondul de pensii, asigurările medicale, tichetele de masă sau pentru îngrijirea copiilor.

Potrivit unei informări transmise de Ambasada României în Marea Britanie către Agenţia Naţională de Ocupare, începând de la 1 octombrie 2010, valorile salariului minim, care sunt stabilite în funcţie de vârsta angajaţilor, au fost modificate, astfel:

  • 5,93 lire sterline/oră pentru angajaţii care au împlinit vârsta de 21 de ani (nivelul de bază);
  • 4,92 lire sterline/oră pentru angajaţii cu vârste cuprinse între 18-20 de ani;
  • 3,64 lire sterline/oră pentru angajaţii care au până la 18 ani dar peste vârsta legală de părăsire a sistemului de învăţământ;
  • 2,50 lire sterline/oră pentru lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea pe baza unui contract de ucenicie, care au vârsta sub 19 ani sau peste 19 ani dacă se află în primul an de ucenicie.

La ce salarii au dreptul românii care muncesc în Anglia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.