Londra inainte de G20

Pregatirea summit-ul G20, gazduit de capitala Marii Britanii, a intrat in ultima suta de metri. Intre proteste, receptii si discursuri, Londra s-a transformat intr-un oras agitat, aproape de febra.  

Vesti nu prea bune pentru Gordon Brown

Primul ministru australian, Kevin Rudd, a participat marti, alaturi de Gordon Brown, la o conferinta gazduita la catedrala St Paul’s. Cei doi premieri au discutat despre moralitatea solutiilor anti-criza, pe fundalul unei declaratii comune semnate de lideri crestini, evrei si musulmani.

Declaratia se referea la datoria tarilor de a ajuta patura sociala paupera a lumii. Australia, tara care a inregistrat o crestere economica neintrerupta timp de saptesprezece ani, se vede in prezent confruntata cu inchiderea a tot mai multe fabrici si mine, cu efect domino in comunitatile locale, ramase fara alternativa.

Un exemplu vine din industria miniera. BHP Billiton, companie importanta anglo-australiana, si-a anuntat inchiderea minei de nichel din Australia. Alaturi de situatia din China, compania BHP Billiton se afla pe lista celor invinuiti pentru criza globala a preturilor produselor de larg consum.  

Presedintele Sarkozy a declarat ca va parasi summit-ul daca discutiile nu vor conduce inspre dispozitii ferme pentru sectorul financiar global, un rezultat pe care l-ar fi asteptat mai devreme, de la ultimul summit din SUA. Ministrul Afacerilor, Lord Mandelson, s-a aratat increzator in realizarea acestui obiectiv intr-un interviu pe care l-a acordat astazi postului BBC. Reactia presedintelui francez a fost declansata, cel mai probabil, de stirea unui al doilea summit G20 spre finele anului. De abia atunci unele tari se vad pregatite pentru adoptarea unui pachet aditional de stimuli fiscali….Londra inainte de G20 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.