Londra – Încă un oligarh rus cere azil politic

Un alt oligarh rus a cerut azil politic în Marea Britanie. Este vorba de Mihail Guţeriev, fost director al uneia dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia – Russneft, informează săptămânalul Mail on Sunday.

Potrivit publicaţiei, Guţeriev, care se află deja în Marea Britanie, şi-a motivat cererea către guvernul de la Londra prin faptul că, începând din iulie, este vizat de o "hărţuire fără precedent" din partea autorităţilor fiscale şi judiciare ruse. Guţeriev, chimist de profesie, este un om de afaceri respectat. De origine inguşă, el a făcut avere înfiinţând o bancă imediat după destrămarea URSS. Astăzi, Guţeriev se află pe locul 31 în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, potrivit clasamentului Forbes, cu o avere personală de aproximativ 3,1 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro).

În august, poliţia rusă a emis un mandat de arestare internaţional pe numele omului de afaceri, acuzându-l de fraudă. Investigaţiile împotriva companiei Russneft au fost comparate cu cele care au vizat imperiul lui Mihail Hodorkovski, fostul director al grupului petrolier rus Iukos, aflat în închisoare din 2003.

Ministerul britanic de Interne nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informaţiile publicate ieri de Mail on Sunday şi nici nu a făcut altă declaraţie cu privire la Guţeriev. Londra este pusă astfel într-o situaţie delicată, date fiind relaţiile şi aşa tensionate cu Moscova, pe fundalul investigaţiei privind asasinarea lui Litvinenko.
sursa : Jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.