Marea Britanie, invadată de spioni sovietici în timpul Războiului Rece

Membrii serviciilor de informaţii (MI5) au întâmpinat dificultăţi cu numărul mare de spioni sovietici aflaţi în Marea Britanie în timpul Războiului Rece, relevă o lucrare recent publicată de profesorul Christopher Andrew, care susţine că a avut acces total la arhivele MI5, relatează BBC News Online.

Autorul afirmă că MI5 a reuşit să controleze spionajul sovietic din Marea Britanie abia la începutul anilor ’70.

Lucrarea, intitulată "Apărarea Regatului" (The Defence Of The Realm), dezvăluie şi numeroasele încercări ale politicienilor de a se folosi de MI5 pentru propriile interese. Unul dintre aceştia a fost premierul Margaret Thatcher, care a exercitat presiuni asupra agenţiei pentru a o ajuta în disputele industriale, de tipul grevei minerilor. Potrivit cărţii, premierul vroia ca agenţii să-i identifice pe toţi sindicaliştii care incitau la acţiuni de protest.

Profesorul Andrew afirmă că abia în 1971, când 100 de diplomaţi sovietici au fost expulzaţi din Marea Britanie, MI5 a preluat controlul asupra agenţilor KGB şi a activităţilor de spionaj derulate de blocul sovietic în Marea Britanie.

Autorul susţine că a primit acces nelimitat la toate cele 400.000 de dosare create de MI5 din momentul când a fost înfiinţată, în 1909. Dar agenţia a restricţionat informaţiile pe care le poate publica.

Marea Britanie, invadată de spioni sovietici în timpul Războiului Rece – 12:06

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.