Mesajul Ambasadorului României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu ocazia Zilei Naţionale


1 Decembrie reprezintă, pentru românii de pretutindeni, un moment de sărbătoare şi de mândrie, care ne marchează identitatea naţională şi ne poziţionează calitativ  în rândul naţiunilor europene.

Acum 94 de ani, românii basarabeni, bucovineni şi transilvăneni, alături de cei din Regatul României au reuşit să depăşească toate constrângerile războiului şi interesele divergente ale unor state europene şi au pus bazele României moderne.

Azi, într-o Europă unită, liberă şi democratică, România are nevoie de noi toţi pentru a demonstra că suntem acelaşi popor puternic, care ştie să-şi urmeze priorităţile şi care are resurse să-şi împlinească idealurile.

Ca Ambasador al României, am convingerea că apărarea intereselor comunităţii româneşti din Marea Britanie se constituie într-un mijloc de promovare a României, la fel cum am credinţa că dumneavoastră, cei care locuiţi în Marea Britanie, reprezentaţi Ţara prin propriul exemplu.

Ziua Naţională a României este şi ziua dumneavoastră, a tuturor celor care, indiferent de distanţa fizică la care vă aflaţi de pământul natal, gândiţi, simţiţi şi vorbiţi româneşte, spuneţi că sunteţi români si duceţi dorul României.

Pentru românii din străinătate, Ziua Naţională are o semnificaţie aparte, deoarece depărtarea de Ţară se cere compensată, instinctiv, printr-o legătură mentală şi afectivă mult mai puternică, hrănită din dorul de rădăcinile care te cheamă, din nostalgie şi din patriotism –  cuvânt pe care ar trebui, poate, să-l folosim mai des.

 

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, adaug  o urare de suflet pentru un Crăciun fericit şi un An Nou 2013 cu sănătate, împliniri şi belşug în casa fiecărui român.

 

La mulţi ani România, la mulţi ani Români!

 

Dr. Ion Jinga

Ambasador

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.