Romani in UK: inaugurarea primei parohii ortodoxe romane la Glasgow

Romanian church in ScotlandDuminica 18 ianuarie 2008 a avut loc la Glasgow inaugurarea primei parohii ortodoxe romane, al carei preot este Marcel Oprisan.

Evenimentul a fost  organizat de catre comunitatea ortodoxa a romanilor din Glasgow si a fost sprijinit de Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale si de Ambasada României la Londra. Alaturi de cei peste trei sute de membrii ai comunitatilor romanesti din Glasgow, Edinburg si Aberdeen, au fost prezenti Liliana Hiris, Consul Onorific al Romaniei la Aberdeen, Gabriela Masaci, directorul Institutului Cultural Roman de la Londra, Ramona Mitrica director al Centrului Cultural Roman, reprezentanti ai Episcopiei Bisericii Scotiene, Episcopiei din Glasgow, administraţiei si presei locale precum si ai ziarului Roman in UK si www.romani.co.uk, website al comunitatii romanesti din UK.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale si Preasfintitul Macarie Dragoi, Episcopul Europei de Nord. Au fost prezenti de asemenea preoti ortodoxi romani din Marea Britanie si Romania.

In cadrul ceremoniei de inaugurare, ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga a felicitat organizatorii acestui eveniment important pentru romanii din Scotia, trasnmitandu-le acestora disponibilitatea Ambasadei de a ii sustine in viitor. Au adresat de asemenea mesaje de felicitari pentru parintele Marcel si intreaga comunitate ortodoxa din Glasgow  reprezentanti ai Episcopiei Bisericii Scotiene, ai Episcopiei din Glasgow, ai bisericii Romano-Catolice din Glasgow si ai consiliului local.
 Pentru a marca implinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Ambasada Romaniei la Londra si Institutul Cultural Roman au organizat o expozitie despre Romania care a fost prezentata in cadrul ceremoniei de inaugurare.  

Corul de copii Theotokos din Alba iulia si corul bizantin Nectarie Protopsaltul din Bucuresti au sustinut doua concerte emotionante care au fascinat scotienii si au adus multa bucurie romanilor prezenti la acest eveniment…. continuare la Romani in UK

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.