România – poartă de intrare a cetăţenilor moldoveni în Marea Britanie: “Facem job-uri pe care englezii nu le vor”

Emigranţii din Republica Moldova, cel mai sărac stat al Europei, exploatează o portiţă legislativă care le permite să trăiască legal în Marea Britanie, scrie The Sun.

Vecinii de peste Prut formează cozi imense în faţa consulatului României la Chişinău, pentru a aplica pentru cetăţenia română, în baza căreia obţin paşaport românesc. De aici, drumul spre Marea Britanie este liber, România fiind membră a UE.

Politica României de a relaxa regulile pentru acordarea cetăţeniei moldovenilor a creat tensiuni, pentru că a apărut teama că locuitorii altor state UE vor ajunge să deconteze nota de plată pentru această politică.

Teama Marii Britanii este şi mai întemeiată, pentru că limitările pe piaţa muncii faţă de români iau sfârşit în 2013.

Cristina Munteanu, o studentă de 21 de ani din Republica Moldova, le-a vorbit jurnaliştilor britanici despre cum ea şi fratele ei plănuiesc să vină în Marea Britanie, după ce au obţinut cetăţenia română.

Foto: The Sun

Cristina a muncit deja la Londra, timp de trei luni, pe un post de chelneriţă, apoi s-a întors la Chişinău pentru a-şi termina studiile. Acum, vrea să se stabilească în Marea Britanie.

“Toată lumea face asta. Vine şi fratele meu. Cu un paşaport moldovenesc, este aproape imposibil să obţii viză de muncă. Dar acum pot să am o slujbă şi să trăiesc în Marea Britanie”, a declarat Cristina. “Noi facem job-uri pe care britanicii nu le vor. Unele dintre ele sunt considerate mai prejos de statutul lor social. Dar banii sunt mai mulţi decât la noi. Nu suntem prea mândri că facem o muncă doar pentru bani”, mai spune tânăra din Republica Moldova.

Jurnaliştii de la The Sun susţin că 10.000 de cetăţeni moldoveni vin lunar în Marea Britanie, cu paşaport românesc, însă în realitate cifra este mult mai mică. În întreg anul 2011, doar 5.000 de oameni din Republica Moldova au devenit cetăţeni români.

Legea cetăţeniei din România le permite basarabenilor să ia cetăţenia doar dacă dovedesc că au un străbunic român, ceea ce este simplu pentru aproape toţi dintre ei. În septembrie, UE a acordat Republicii Moldova 94 de milioane de euro pentru întărirea legăturilor.

Ziariştii britanici citează un oficial român anonim, care le-a declarat că “moldovenii cer cetăţenia doar pentru că le dă libertatea de a călători şi de a munci în UE. Toată lumea ştie asta”.

Criticii acestei politici de imigraţie cer acum ca Marea Britanie să impună noi restricţii pentru imigranţii din Europa de Est.

România – poartă de intrare a cetăţenilor moldoveni în Marea Britanie: “Facem job-uri pe care englezii nu le vor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.