Trei parlamentari din România au fost vizaţi de un grup de hackeri susţinut de guvernul comunist chinez, cei trei făcând parte dintr-un grup internaţional critic la adresa Beijingului. SUA şi Marea Britanie afirmă că grupul a acţionat global, ca să strângă date despre guverne, politicieni sau alegători, relatează Europa Liberă.
Autorităţile de la Washington, Londra şi Wellington au acuzat, în ultimele două zile, că hackeri susţinuţi de China le-ar fi vizat populaţia sau guvernele pentru a obţine informaţii despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri.
Potrivit sursei citate, printre politicienii vizaţi de această campanie globală de spionaj cibernetic sunt şi trei din România, reiese dintr-un rechizitoriu întocmit de Departamentul de Justiţie al SUA. În urma raportului, publicat luni seara, şapte hackeri chinezi sunt daţi în urmărire internaţională de FBI şi au fost trimişi în judecată.
Deputaţii Cătălin Teniţă (REPER), Alexandru Muraru (PNL) şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt policitienii români intraţi în atenţia hackerilor chinezi.
Conform site-ului citat, deputaţii români ar fi căzut victime ale unei campanii de spionaj pusă la cale de un grup de hackeri intitulat APT31 împotriva Alianţei Interparlamentare pentru China, un grup internaţional din care fac parte mai mulţi parlamentari şi care se preocupă de modul în care ţările democratice ar trebui să se raporteze la China.
Este extrem de ingrijorator faptul ca trei dintre parlamentarii romani au fost vizati de un grup de hackeri sustinut de guvernul comunist chinez. Este cu atat mai alarmant ca acestia fac parte dintr-un grup international care critica modul in care Beijingul isi exercita influenta asupra tarilor democratice. Este datoria noastra, a cetatenilor si a reprezentantilor nostri alesi, sa fim vigilenti si sa protejam interesele Romaniei in fata acestor amenintari cibernetice. Sper ca autoritatile noastre vor lua masuri ferme impotriva acestor atacuri si vor asigura siguranta datelor noastre si a intereselor nationale. Este important sa ne alaturam eforturilor internationale de combatere a acestui pericol si sa sprijinim organizatiile precum Alianta Interparlamentara pentru China in eforturile lor de a proteja democratia si libertatea.