Acasă Prima pagina Trupele britanice vor începe marţi retragerea din Irak, după şase ani de...

Trupele britanice vor începe marţi retragerea din Irak, după şase ani de prezenţă

Trupele britanice vor începe marţi retragerea din Irak, după şase ani de prezenţăTrupele britanice, care au participat la invadarea Irakului în martie 2003 vor începe oficial marţi retragerea, punând capăt celor şase ani de prezenţă militară în sudul ţării, relatează AFP.

 

Este a doua oară în jumătate de secol când militarii britanici se retrag din Irak. În mai 1959, ultimii soldaţi britanici au plecat de la baza din apropiere de Fallujah încheind prezenţa ce începuse în 1918.

Marţi, drapelul contingentului britanic va fi coborât la baza din Basra. Controlul va fi apoi transferat soldaţilor americani, care vor prelua conducerea până la plecarea lor din Irak. Militarii americani vor asigura mai ales formarea forţelor de poliţie din Basra, 550 kilometri sud de Bagdad.

"Va fi o zi importantă, pentru că ea înseamnă încheierea misiunii britanicilor aici", a spus generalul Andy Salom, comandantul bazei. "Am avut momente dificile, dar privim viitorul plin de optimism", a subliniat el….Trupele britanice vor începe marţi retragerea din Irak, după şase ani de prezenţă

Marea Britanie era atunci condusă de Tony Blair, aliat-cheie al lui George W. Bush în momentul invadării Irakului, în martie 2003.

Cu 46.000 de militari în martie şi aprilie 2003, în momentul culminant al efortului său militar, contingentul britanic a fost al doilea ca importanţă după ce al SUA. 179 militari britanici au murit de la invazie.

Conform acordului semnat la sfârşitul prezenţă militară în sudul ţării, relatează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descoperă mai multe la Marea Britanie ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura