Afganistan: Marea Britanie îşi va retrage 3.800 din militarii săi până la sfârşitul anului viitor

Marea Britanie îşi va retrage circa 3.800 din cei 9.000 de soldaţi desfăşuraţi în prezent în Afganistan până la sfârşitul anului viitor, a anunţat miercuri premierul britanic, David Cameron, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Marea Britanie, al doilea mare contributor la forţa NATO prezentă în Afganistan (după SUA) plănuieşte să-şi retragă cea mai mare parte din trupe până la sfârşitul lui 2014.

‘Datorită succesului forţelor noastre şi al celor de securitate afgane, vom putea retrage trupe în două etape relativ egale, în 2013 şi 2014, rămânând probabil circa 5.200 de militari după sfârşitul lui 2013, faţă de 9.000 din prezent’, a declarat Cameron în faţa parlamentarilor britanici.

Premierul britanic a adăugat că nu a fost luată nicio decizie privind numărul de soldaţi britanici care vor rămâne în Afganistan după sfârşitul lui 2014, dată la care urmează să se încheie misiunea de luptă a Alianţei Nord-Atlantice în această ţară. El a precizat însă că Marea Britanie îşi va respecta angajamentul de a ajuta la înfiinţarea unui centru de antrenament militar pentru forţele afgane.

Militarii britanici sunt desfăşuraţi în provincia sudică Helmand, cea mai instabilă din ţară, unde talibanii au poziţii solide. De la începutul intervenţiei în Afganistan în octombrie 2001, au fost ucişi 438 de militari britanici, din care cel puţin 395 în lupte.

Afganistan: Marea Britanie îşi va retrage 3.800 din militarii săi până

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.