Armand Goşu: Ucraina încearcă să facă o replică a liniei Surovikin, dar pe partea ucraineană. Maşina de război rusească funcţionează la parametrii maximi | Pentru mine, încă este o dilemă cum oameni cu poziţii foarte ruseşti au fost avansaţi în poziţii interesante în statul român

1
140

În cadrul interviurilor MAS Talks, am stat de vorbă cu istoricul şi autorul Armand Goşu, cu care am vorbit despre războiul din Ucraina, Rusia, atitudinea României faţă de Rusia şi ultimele declaraţii ale Kremlinului cu privire la Transnistria şi Găgăuzia. Autorul şi profesorul Armand Goşu crede că Ucraina nu se află într-o situaţie prea fericită acum şi că declaraţiile recente venite de la Moscova cu privire la Găgăuzia şi Transnistria sunt îngrijorătoare pentru că ar putea duce la acţiuni ruseşti care ar pune în pericol chiar şi securitatea Ucrainei.

Armand GoşuPentru mine este încă o dilemă cum oameni – chiar din lumea academică – cu poziţii foarte ruseşti, oribil de ruseşti şi foarte anti-ucrainene, în primele luni de război, au fost avansaţi, numiţi în poziţii destul de interesante în statul român. 

De aceea, eu pot să presupun că undeva, în burta statului român, există o grupare poate nu foarte pro-rusească, dar foarte antiamericană. Ideea de bază s-ar putea să fie nu că „nu ne plac ruşii”, ci că „nu ne plac occidentalii” şi că „noi avem un specific al nostru, românesc”. Dar este un domeniu care cere nişte competenţe anume, de sociologie, de psihosociologie… trebuie să ştii care este audienţa reală a acestor canale (…).  După Crimeea, după 2014 – tocmai s-au făcut 10 ani de atunci – am tot vorbit despre războiul propagandistic, hibrid, dar ceva serios, să fie construite nişte instituţii, expertiză solidă… n-am văzut. Sigur că este dificil, dar aici ar fi trebuit lucrat pentru că rezilienţa statului român depinde de modul în care funcţionează aceste instituţii. Până acum, trebuia să existe, în 2015-2016, un manual de media literacy, să fie explicat, în şcoli, copiilor, la cel târziu 13-14 ani: cum trebuie citite nişte ştiri, cum trebuie controlate nişte informaţii, să nu fie manipulaţi. Lucrul acesta nu se întâmplă. N-am fost în stare să facem nimic pe zona asta, în care ţările din jurul nostru au lucrat foarte serios. Nu vorbesc de finlandezi, de nordici, ci aproape toate ţările din UE pentru că aproape toate ţările Uniunii sunt supuse acestui război hibrid al Rusiei prin care pretinde că ea nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul.

click pentru video :

/www.mediafax.ro/

1 COMENTARIU

  1. In opinia mea, discutia dintre jurnalistii MAS Talks si dl Armand Gosu a fost foarte interesanta si relevanta, in special in contextul actual al evenimentelor din Ucraina si din regiunea inconjuratoare. Este ingrijorator sa aflam ca exista chiar si in Romania oameni cu pozitii puternic pro-rusesti si anti-ucrainene, care sunt promovati in pozitii importante in stat. Aceasta situatie ne arata cat de important este ca tara noastra sa aiba institutii puternice si o expertiza solida in domeniul sociologiei si al psihosociologiei, pentru a face fata propagandei si manipularii informatiilor venite din afara. Din pacate, pana acum nu s-a facut prea mult pentru a ne proteja de aceste pericole, iar rezilienta noastra ca stat depinde in mare masura de modul in care gestionam aceste provocari. Ar fi fost important ca, in 2015-2016, sa existe un program de educatie pentru media, care sa invete copiii cum sa citeasca si sa interpreteze corect informatiile din mass-media si sa fie imuni la manipulare. Din pacate, aceste eforturi nu au fost facute, in timp ce alte tari din UE au luat masuri serioase in aceasta directie. Este timpul sa ne trezim si sa actionam pentru a ne proteja interesele si valorile ca stat suveran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.