Boris Johnson va fi noul premier al Marii Britanii

Boris Johnson a câștigat alegerile din Partidul Conservator, care îi conferă postul de prim-ministru al Marii Britanii, într-un moment în care criza legată de Brexit se adâncește.

Boris Johnson a obţinut 92.153 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Jeremy Hunt, ministru de externe, a obţinut 46.656 de voturi, în cadrul scrutinului la care au participat mmebri ai Partidului Conservator (centru-dreapta), aflat la guvernare în Marea Britanie. Pentru unii observatori politici de la Westminster marja de câștig a lui Johnson arată diviziunea din interiorul partidului aflat la guvernare. În aceste condiții, va fi important dacă Partidul Conservator va putea obține majoritatea în Parlament pe chestiunea Brexit – cu sau fără acord.

Protest la Londra, în fața Parlamentului britanic, în timpul campaniei pentru desemnarea unui nou lider conservator
Protest la Londra, în fața Parlamentului britanic, în timpul campaniei pentru desemnarea unui nou lider conservator

Boris Johnson își preia mandatul de premier mâine, când va ţine primul discurs în calitate de prim-ministru la Palatul Buckingham, unde va fi învestit de Regina Elisabeta a II-a.

Noul premier britanic este adept al ieșirii rapide, chiar și înainte de 31 octombrie, a Regatului Unit din UE. „No deal Brexit”, sintagma care dă fiori multora în arhipelagul britanic, este o soluție spre care Johnson se îndreaptă fără menajamente.

Borin Johnson a devenit politician după o carieră în jurnalism, fiind o voce a conservatorismului britanic – a lucrat la Times, Daily Telegraph și la revista de politică și cultură a dreptei engleze, The Spectator.

mai mult la romania.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.