AcasăLondraDragoș Pîslaru: Informații noi pentru cetățenii români care lucrează în Marea Britanie

Dragoș Pîslaru: Informații noi pentru cetățenii români care lucrează în Marea Britanie

-

Revin astăzi cu informații noi legate de un subiect de mare interes pentru cetățenii români, mai cu seamă pentru cei care lucrează în Marea Britanie. Pe 14 ianuarie vă spuneam că, pentru a obține o viză de muncitor sezonier, guvernul britanic a prevăzut ca cetățenii români să plătească 55 de lire în plus față de alți cetățeni din alte state membre ale UE.

Am atenționat atunci autoritățile române – consulatul din Londra, Reprezentanța României de la Bruxelles, am discutat cu ministrul Bogdan Aurescu -, apoi m-am adresat guvernului britanic și Comisiei Europene, întrucât măsura este una clar discriminatorie. Care este explicația acestei măsuri? Ei bine, guvernul britanic leagă aplicarea reducerii de 55 de lire de semnarea Cartei Sociale Europene. România a ratificat tratatul încă din 1999 și, cu toate acestea, nu apare în lista beneficiarilor reducerii respective!

Asta se întâmplă pentru că, în momentul de față, coexistă două versiuni ale aceluiași tratat: cel semnat și ratificat în 1962 de UK, versiunea nr. 1, și o a doua versiune consolidată, din 1996, pe care însă Marea Britanie nu a mai considerat că e nevoie să o semneze, textul fiind similar. România a avut „nenorocul” să ratifice direct versiunea consolidată, în 1999.

ℎ: Deși textul Cartei în cele două versiuni este aproape identic, UK consideră că nu are un raport direct cu România și încă patru state aflate în aceeași situație (Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia), nefiind cosemnatare pe același document.

Clasificarea aplicată de guvernul britanic constituie o lipsă de considerație față de cetățenii români, iar conservatorismul juridic britanic pe această speță de drept internațional este de-a dreptul răuvoitor.

La mai bine de trei luni de la semnalarea problemei, am primit astăzi răspunsul mult așteptat din partea președintei Von der Leyen. Astfel, primim asigurări că se va monitoriza orice măsură cu potențial discriminatoriu. Oricare, mai puțin situația pe care le-am semnalat-o în ianuarie. Motivul? Vizele pentru care românii plătesc 55 de lire mai mult decât spaniolii, italienii sau austriecii sunt vize de lungă durată, în consecință nu sunt acoperite de Acordul comercial și de cooperare EU-UK (TCA).

Eu nu mă voi opri aici cu acest demers, întrucât răspunsul este nesatisfăcător. Pe de-o parte sunt gata să sprijin eforturile bilaterale în dialogul România – UK, pentru ca situația să fie rezolvată rapid. Pe de altă parte voi continua presiunea la nivel european pentru a scoate în evidență discriminarea de neacceptat.

Salut preluarea subiectului și de către europarlamentarul Dan Nica, din partea grupului S&D, care a inițiat un amendament țintit pe situația descrisă mai sus la Acordul EU-UK, ce ar urma să fie votat chiar în sesiunea plenară din această săptămână. Atât eu, cât și ceilalți colegi USR-PLUS am cosemnat amendamentul și am convins întreg grupul Renew să susțină acest amendament. Iată un alt exemplu de mobilizare unitară a europarlamentarilor români, indiferent de culoare politică, în interesul românilor și României. Deci se poate.

Las în primul comentariu link către toate informațiile pe această temă, laolaltă cu scrisoarea adresată Comisiei Europene și răspunsul primit astăzi de la președinta von der Leyen

Dragoș Pîslaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

engine::ShowContactForm()

Descoperă mai multe la Marea Britanie ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura