Marcel Iureş aduce „Absolutul” poveștilor lui Creangă în West-End-ul londonez

0
1789

26/10/2014 @ Leicester Square Theatre London

Celebrul actor realizează un adevărat tur de forţă, într-o punere în scenă modernă, pe cât de plină de umor, pe atât de surprinzătoare, a clasicei povești a lui Ion Creangă, „Ivan Turbincă”. Regia spectacolului, prezentat la 125 de ani de la moartea marelui povestitor, aparține unuia dintre cei mai importanți regizori români contemporani, Alexandru Dabija.

Montarea accentuează liniile esențiale ale existenței umane înseși, dincolo de detaliile vieților individuale, concrete, în care întâlnirea cu Dumnezeu, Moartea sau Diavolul rămân momentele fundamentale. Singur cu publicul său, Marcel Iureş recreează – cu o virtuozitate ieșită din comun, cu vervă, dar și cu finețe – un spectru larg de personaje, ipostaze, de fapt, al omului generic în fața Absolutului.

Aşa cum declara Alexandru Dabija, miza acestui spectacol este una majoră, regizorul şi actorul „încercându-şi puterile cu periculoasa artă a spunerii unei povești”.

 

ABSOLUT! După Ivan Turbincă de Ion Creangă

Premiul pentru cel mai bun spectacol al unei companii independente și Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Festivalul Comediei Românești – festCO 2012

Cu: Marcel Iureş

Regia: Alexandru Dabija

Spectacol produs de Teatrul Act

Prezentat la Londra de Institutul Cultural Român

În limba română cu subtitrare în limba engleză

 

Deși a devenit cunoscut la nivel internațional prin aparițiile în filme alături de staruri mondiale precum Bruce Willis, Tom Cruise, Brad Pitt, Johnny Depp, Morgan Freeman sau Antonio Banderas, principala activitate artistică a lui Marcel Iureş este legată de teatru. Absolvent al Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică din București la clasa profesorului Marin Moraru, Marcel Iureş a debutat în piesa „Menajeria de sticlă” de Tennesse Williams, în rolul lui Tom, la Teatrul Naţional Cluj, unde a jucat în perioada 1978-1980. Ulterior a fost actor la Teatrul Bulandra (1980-1992), Teatrul Odeon (1992-1993) şi Teatrul Naţional din Bucureşti. Este unul dintre marii noștri interpreți shakespearieni, consacrat prin rolurile Hamlet, Henric al IV-lea şi Richard al III-lea.

În film, Marcel Iureș a debutat în anul 1978, în rolul compozitorului Franz Lizt din „Vis de ianuarie”, în regia lui Nicolae Opriţescu. Filmografia sa, pe cât de bogată, pe atât de diversă, cuprinde: „Punga cu libelule” (1980), „Castelul din Carpaţi” (1981), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1983), „Sezonul pescăruşilor” (1985), „Domnişoara Aurica” (1986), „Somnul insulei” (1993), „Faimosul paparazzo” și „Amen” (2002, în regia lui Costa Gavras). A mai jucat în lungmetrajele lui Radu Gabrea „Călătoria lui Gruber” (2008) şi „Mănuşi roşii” (2011).

Cariera sa internaţională a început după 1989, o dată cu turneul din 1994 susţinut în Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea”, în regia lui Mihai Măniuţiu. După un mic rol în „Interviu cu un vampir”, în care a apărut alături de Tom Cruise şi Brad Pitt, au urmat un rol episodic, dar crucial, în „Misiune imposibilă”, tot împreună cu Tom Cruise, şi trei roluri principale în „Pacificatorul” (cu Geroge Clooney şi Nicole Kidman), „Războiul lui Tom Hart” (cu Colin Farrell şi Bruce Willis) şi „Layer Cake” (cu Daniel Craig). Au urmat apoi „Gool!” (unde a apărut alături de fotbaliştii Zidane, Raul şi Beckham), „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii” (cu Johnny Depp, Orlando Bloom şi Keira Knightley) și „Tinereţe fără tinereţe”, în regia lui Francis Ford Coppola.

Din 1995, Marcel Iureş este preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, prima scenă independentă de teatru din România.

 

Când: 26 octombrie 2014, 7pm

Unde: Leicester Square Theatre, 6 Leicester St, Londra, WC2H 7BX

Bilete: £ 17; £15 – ofertă specială limitată; £ 7 – ofertă specială pentru studenţi. Biletele pot fi cumpărate online AICI, la numărul de telefon 08448 733433 sau la casa de bilete a teatrului.

 

sursa :   http://www.icr-london.co.uk/article/marcel-iures-in-absolut-dupa-ivan-turbinca-de-ion-creanga.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.