Membrii serviciilor de informaţii (MI5) au întâmpinat dificultăţi cu numărul mare de spioni sovietici aflaţi în Marea Britanie în timpul Războiului Rece, relevă o lucrare recent publicată de profesorul Christopher Andrew, care susţine că a avut acces total la arhivele MI5, relatează BBC News Online.
Autorul afirmă că MI5 a reuşit să controleze spionajul sovietic din Marea Britanie abia la începutul anilor ’70.
Lucrarea, intitulată "Apărarea Regatului" (The Defence Of The Realm), dezvăluie şi numeroasele încercări ale politicienilor de a se folosi de MI5 pentru propriile interese. Unul dintre aceştia a fost premierul Margaret Thatcher, care a exercitat presiuni asupra agenţiei pentru a o ajuta în disputele industriale, de tipul grevei minerilor. Potrivit cărţii, premierul vroia ca agenţii să-i identifice pe toţi sindicaliştii care incitau la acţiuni de protest.
Profesorul Andrew afirmă că abia în 1971, când 100 de diplomaţi sovietici au fost expulzaţi din Marea Britanie, MI5 a preluat controlul asupra agenţilor KGB şi a activităţilor de spionaj derulate de blocul sovietic în Marea Britanie.
Autorul susţine că a primit acces nelimitat la toate cele 400.000 de dosare create de MI5 din momentul când a fost înfiinţată, în 1909. Dar agenţia a restricţionat informaţiile pe care le poate publica.
Marea Britanie, invadată de spioni sovietici în timpul Războiului Rece – 12:06