Marea Britanie: Liderul laburist britanic, Chris Bryant, critică angajarea imigranţilor

Imigranţii din estul Europei au învrăjbit Partidul Laburist şi două companii britanice mari. Un politician îşi pregătise un discurs foarte critic la adresa celor două firme care preferă forţă de muncă ieftină, din afara ţării. Şi-a temperat, însă, tonul, după reacţiile stârnite.

Liderul laburist britanic, Chris Bryant, avea pregătit un discurs despre imigraţie. Înainte să-l rostească, unele bucăţi din el au apărut în presă. Politicianul avea de gând să critice lanţurile de supermarket-uri Tesco şi Next pe motiv că ar prefera să angajeze imigranţi. Chris Bryant urma să le numească "angajatori fără scrupule", care par să nu îi ia în calcul pe britanici şi preferă forţă de muncă ieftină din Estul Europei. Cele două companii au respins acuzaţiile. Iar Chris Bryant a schimbat total discursul. A păstrat un ton critic, dar mai temperat.

Când Tesco a mutat un punct de distribuţie în altă parte, angajaţii existenţi au spus că ar avea de pierdut dacă s-ar fi transferat. Iar ca rezultat, o mai mare parte a locurilor de muncă a fost ocupată de persoane din ale ţări. Dar e clar că Tesco a încercat să recruteze local.

Next a angajat temporar vânzători pentru depozitul din South Elmsall anul acesta şi anul trecut. În acea zonă, şomajul este de 9%, iar în rândul tinerilor de 23,8%. Totuşi, câteva sute de persoane au fost recrutate direct din Polonia.

Chris Bryant a recunoscut că munca imigranţilor contribuie "enorm" la dezvoltarea economiei britanice. Dar a explicat că problema şomajului ridicat rămâne foarte presantă.

Dar laburiştii sunt preocupaţi de imigraţie, de liniştea migraţiei, de înrăutăţirea condiţiilor pentru angajaţi, de efectul asupra pieţei muncii din Marea Britanie.

Laburiştii sunt aspru criticaţi de actuala putere – de conservatori – din cauza politicii de deschidere pe care au dus-o faţă de imigranţi. Fostul premier, Tony Blair, a refuzat, în 2004, să impună restricţii pe piaţa muncii pentru străini.

Se aştepta ca în ţară să vină aproximativ 30.000 de imigranţi din estul şi centrul Europei. De fapt, au venit 800.000. În 2007, Marea Britanie a impus restricţii pentru români şi bulgari şi ar trebui să le ridice anul viitor.

– See more at: http://stiri.tvr.ro/marea-britanie-liderul-laburist-britanic-chris-bryant-critica-angajarea-imigrantilor_33745.html#sthash.RXFcQW4P.dpuf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.