Operațiunea „Alba-neagra” de la Londra: românii furau sute de lire în doar 90 de secunde


Poliţiştii britanici i-au păcălit pe românii care le luau banii la alba-neagra englezilor pe podul Westminster. Ca să-i surprindă, ofițerii au coborât dintr-un autobuz turistic chiar când infractorii se pregăteau să-l ia în primire

O reţea de escroci români, care păcăleau la alba-neagra şi alte jocuri de noroc ilegale turiştii din Londra chiar lângă Westminster, a fost luată prin surprindere când poliţiştii britanici au pus la cale propria lor păcăleală pentru a-i aresta.

Românii aveau un sistem ca să se ferească de autorităţi. Îşi trimiteau „iscoade” prin mulţimea care trecea pe podul Westminster, pentru a da de veste dacă depistau vreun poliţist. Ieri, însă, strategia n-a mai ţinut: când unul dintre faimoasele autobuze roşii londoneze supraetajate a oprit în staţie şi românii s-au agitat să-şi pună în practică trucurile, din el au n-au mai coborât „clienţi”, ci poliţişti, atât în uniforme, cât şi în civil.

„Aşa că au fost luaţi complet prin surprindere”, scrie „Daily Mail”. „Poliţia a împrumutat autobuzul pentru o zi, cu tot cu şofer, pentru a-i prinde în ambuscadă pe trişorii care păcăleau turiştii pe pod. Ofiţerii au plănuit cu atenţie o operaţiune care a implicat tactici sub acoperire, poliţiştii amestecându-se prin mulţime pentru a-i identifica pe şefii reţelei, înainte de arestare. Timp de cinci ore, ofiţerii de la Punctul pentru Transport în Siguranţă au aşteptat în autobuz – al cărui nume de cod a fost „Cel Roşu” – aşteptând să intervină”.

O zi într-un autobuz aflat la pândă

Ziua de pândă este descrisă totuşi cu umor de britanici. Aceştia relatează că au fost mai multe starturi false ale operaţiunii, pentru că „ţeparii” au venit târziu la „muncă”. Apoi, poliţiştii au fost pe punctul de a anula întreaga ambuscadă, după ce unul dintre români a văzut autobuzul care aştepta pe o stradă lăturalnică.

Pentru operaţiunea „Alba-neagra” din centrul Londrei, au fost puse la dispoziţie mijloace de intervenţie impresionante, mai notează publicaţiile londoneze. Inclusiv un elicopter care a survolat zona cât au fost făcute arestările. Când acesta a apărut, s-a dat şi ordinul „Go! Go! Go!”, ca-n filme. Însă, la scurt timp, autobuzul a rămas prins în trafic pentru câteva minute. Moment la care unul dintre poliţişti a comentat, ironic: „E clar că acţiunea asta n-o să devină un film de acţiune”.

200 de dolari, „dispăruţi” în 90 de secunde

În urma descinderii din autobuz, 25 de români au fost arestaţi.  „Printre cei prinşi pe pod s-a aflat şi o femeie cu un bebeluş în cărucior”, scriu ziariştii britanici. Femeia a fost ulterior eliberată din arest.

Potrivit poliţiei britanice, gaşca de infractori români păgubea turiştii zilnic de sute de lire sterline. Pe un american l-au „uşurat” de 200 de dolari în doar 90 de secunde, după observaţiile autorităţilor. S-a încercat şi în trecut arestarea celor vinovaţi, însă, prin tactici obişnuite nu s-a reuşit, deoarece aceştia se făceau imediat nevăzuţi când observau oamenii legii.

De asta, inclusiv parlamentarii britanici au cerut măsuri speciale, pe motiv că „ţepele” din Westminster „strică imaginea Londrei”. Asta în contextul în care Capitala Marii Britanii organizează vara aceasta Jocurile Olimpice, un eveniment la care securitatea este de extremă importanţă, mai ales într-un oraş care a trecut prin teribilele atentate cu bombă de acum şapte ani.

Cu ochii pe români

Sergentul Darin Birmingham, descris de presa britanică drept „creierul operaţiunii” care a pus punct trucurilor de la Westminster, a făcut câteva comentarii despre infracţionalitatea de acest gen: „Londra suferă din cauza infractorilor care vin din Europa de Est şi asta trebuie să înceteze. Oamenii care vin la Jocurile Olimpice vor să aibă parte de un sejur plăcut, nu să fie ţepuiţi”. Acesta a mai catalogat Operaţiunea „Alba-neagra” drept „una de succes”.

Tot ieri au avut loc mai multe raiduri în Londra, în urma cărora poliţia a arestat 54 de persoane pentru furt. „Aceste infracţiuni sunt săvârşite de reţele organizate. Noi avem în observaţie şi infractorii de la vârf, nu doar pe cei de la bază”, a spus unul dintre şefii poliţiei, John Sutherland.

Infractorii români au mai făcut şi în trecut, în repetate rânduri, subiectul unor arestări intens mediatizate. În urmă cu câteva luni, ziarele londoneze au publicat câteva materiale ample despre averile impresionante din România ale unor familii de romi care cereau ajutor social în Marea Britanie şi care se îmbogăţeau şi de pe urma furturilor din trenurile pentru navetişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.