Primul consulat roman din Marea Britanie


Primul consulat roman din Marea Britanie se va deschide la Edinburgh spre a servi comunitatii romanesti in permanenta crestere din Scotia. Conform oficialilor Ambasadei Romanesti de la Londra, locatia acestuia va fi pe St David Street in centru Edinburgh-ului si va fi operational pana la sfarsitul anului. Institutia va oferi servicii consulare cetatenilor romani din Scotia si nord estul Angliei.

Carmen Podgorean, ministru consilier al Ambasadei Romanesti din Londra a confirmat numirea unui consul, biroul consular fiind cel mai probabil a se deschide in urmatoarele saptamani.

"Considerand marimea Marii Britanii este foarte dificil pentru romanii din Scotia si nord estul Angliei sa se deplaseze la Ambasada din Londra, de aici dorinta de a deschide un birou in Edinburgh" afirma doamna Podgorean. "Acesta va fi o extensie a sectii consulare din Londra."

Stirea consulatului apare in acelasi timp in care membrii comunitatii romanesti sarbatoresc deschiderea primei biblioteci romanesti in Glasgow, dirijata de Biserica Romana Ortodoxa din zona Glasgow Shettleston.

Estimarile Ambasadei prezinta un numar de 4000 de romani ce locuiesc in Scotia, parte a celor 100,000 ce reprezinta intreaga comunitate de romani din UK.

Dna Podgorean afirma ca aderarea Romaniei la UE a facilitat libera migrare a cetatenilor romani catre UK, insa restrictiile de pe piata muncii au stavilit cresterea comunitatii romanesti.

"Multi dintre cetatenii romani aflati aici sunt studenti" spune aceasta. "Insa intalnim deasemenea si persoane dintr-un larg camp de profesii. Inca ne este restrictionat accesul pe piata muncii iar acest fapt inseamna ca dezvoltarea comunitatii a fost relativ liniara."

Consulatul Scotian va sprijini evenimentele organizate de comunitatea romaneasca, insa este foarte putin probabil ca acestia vor gasi resursele necesare pentru a gazdui propriile programe culturale.

sursa :

….Primul consulat roman din Marea Britanie

1 COMENTARIU

  1. am pierdut pasaportul se poaste obtine de la noul consulat din edinburg un nou pasaport ?Mentionez ca pe acelasi pasaport e trecut si fiul meu in varsta de 13 ani .Daca da as dori o programare la consulatul roman din edinburg .Numele meu si adresa sant MARIA BORCHESCU 73 WESTMORELAND STR GLASGOW G42 8LJ FLAT 1/2 VA MULTUMESC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.