Scuze din partea guvernului britanic pentru Alan Turing, matematicianul homosexual care a spart codul Enigma

0
1118

Prim-ministrul britanic Gordon Brown si-a cerut public scuze pentru tratamentul "ingrozitor" la care a fost supus Alan Turing, spargatorul de coduri britanic castrat chimic pentru faptul ca era homosexual, scrie CNNScuzele au venit dupa ce mai mult de 30.000 de persoane au semnat o petitie online pe site-ul guvernului britanic in care se cerea recunoasterea "tragicelor consecinte ale prejudecatilor care au pus capat carierei si vietii acestui om".

Turing este considerat unul dintre cei mai mari matematicieni britanici. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a conceput un automat capabil sa sparga codurile utilizate de sistemele germane de comunicatii Enigma, facilitand astfel operatiunile Aliatilor. "Prin contributia sa, a fost unul din acei oameni care au inclinat balanta razboiului. Multumirile pe care i le datoram cu totii fac ca tratamentul inuman la care a fost supus sa para cu atat mai ingrozitor", a afirmat premierul Gordon Brown.

Pe langa realizarile sale din timpul razboiului, matematicianul britanic a pus bazele informaticii moderne, dezvoltand masina Turing, o teorie care afirma faptul ca nu exista un automat care sa poata rezolva orice problema de matematica.

Alan Turing s-a sinucis la varsta de 41 de ani, la doi ani dupa ce a fost castrat chimic, pedeapsa ce i-a fost data de un tribunal britanic pentru a condamna relatia sa cu un alt barbat.

Scuze din partea guvernului britanic pentru Alan Turing, matematicianul homosexual care a spart codul Enigma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.