STRĂINI CARE AU ALES ROMÂNIA. Fascinanta poveste a doi englezi care au părăsit Anglia, ca să trăiască într-o casă de chirpici în Huedin


Sara Meaker şi Douglas McFarlane s-au stabilit definitiv în România în 2006. Nu sunt oameni de afaceri şi nu au venit la noi pentru a face bani. "Am venit aici pentru că încă există legătură între om şi pământ", spune Douglas, iar modul în care trăiesc cei doi britanici arată un respect pentru tradiţiile noastre pe care la foarte puţini români îl mai întâlneşti. Au lăsat în Scoţia o casă "care pare un palat" şi au cumpărat în România case de chirpici, pe care nu vor sa le demoleze (cum îşi închipuiau iniţial vecinii); cultivă pământul şi merg la piaţă să vândă surplusul.

Primul contact cu România

Evident, de România, mai precis de Transilvania, au auzit când erau copii şi au văzut "Dracula". Treptat, viaţa i-a apropiat, ca distanţă, de România. În 1990 erau profesori la şcoli private în Polonia. Patru ani mai târziu, au decis să îşi facă vacanţa în România. "Nimeni din Polonia nu voia să vină în România. Se fură, se fură tot, ne spuneau colegii. Noi am venit, totuşi, şi a fost un pic altfel decât ne aşteptam. În primul rând ne-am dat seama că este o ţară cu 40 – 50 de ani în urmă faţă de Marea Britanie, dar lumea era foarte prietenoasă. Nimeni nu ne-a furat nimic. La hotel, cheia nu funcţiona, uşa nu se putea închide, dar nu ni s-a furat nimic", povesteşte Douglas, profesor de limba engleză. Pentru că sunt amatori de clădiri vechi, le-a plăcut ce au găsit în România; îşi amintesc cu entuziasm de Gura Humorului şi de bisericile din Moldova, despre care spun că sunt "incredibile, unice în lume".
În 1997 s-au reîntors în România ca profesori de engleză; mai întâi la Timişoara, apoi la Arad şi la Târgu Mureş. Au predat la Petru Maior şi la Papiu Ilarian. În fine, în 2006, au luat decizia de a se stabili definitiv în România. "Ne-am gândit să cumpărăm o casă cu teren şi să cultivăm pământul. Sara este vegetariană. Am vrut ca locul în care ne stabilim să nu fie departe de Cluj, pentru că Clujul înseamnă cultură, universitate, concerte, studenţi. Noi nu folosim maşini, aşa că am ales Huedinul şi împrejurimile. De la Huedin putem lua trenul până la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Budapesta şi apoi mergem cu bicicletele. Avem mereu bicicletele la noi", povesteşte Douglas.

mai mult la :  http://m.jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/sara-meaker-douglas-mcfarlane-straini-englezi-care-stau-in-romania-648108.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.