In 2006, toamna, a aparut un raport in presa britanica in care se arata ca Guvernul nu tine imigratia sub control. Era un document oficial cu antetul ministerului de interne. Imediat, guvernul britanic a luat masuri si a anuntat ca romanii si bulgarii (tari ce urmau sa faca parte din UE din 2007) nu vor avea acces neingradit pe piata muncii britanica, asa cum au avut-o polonezii si ceilalti est-europeni care au intrat in UE in 2004.
Comunitatea romaneasca din Marea Britanie a protestat, ambasada Romaniei a protestat, dna Raduta Matache (de la Ambasada Romaniei la Londra) a participat la o dezbatere la BBC, dar degeaba – decizia autoritatilor britanice nu s-a schimbat.
In 2007, toamna, a aparut un raport in presa britanica in care se arata ca Guvernul nu tine imigratia sub control. Este un document oficial cu antetul ministerului de interne. Imediat, guvernul britanic a luat masuri si a anuntat ca restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii vor fi mentinute.
Sa fie coincidenta? Sa fie muncitorii romani si bulgari niste sperietori pentru societatea britanica? Numarul total al permiselor de munca acordate romanilor si bulgarilor in 2007 este mai mic de 10.000. Numarul total al romanilor in Marea Britanie nu depaseste 20.000, tarile preferate de romani fiind de departe Spania si Italia. In plus, in ultimii 3 ani, salariile in Romania au crescut cu 25% pe an iar Romania a inceput sa se confrunte cu o lipsa a fortei de munca iar emigratia incepe sa se opreasca – ca dovada reactia Spaniei ca nu se mai ocupa locurile de “capsunari”.
Nimeni nu neaga, exista romani care muncesc si vor munci si in alte tari, asa cum sunt din ce in ce mai multi straini care lucreaza si in Romania. Iar UE asigura miscarea neingradita a capitalurilor (de exemplu pretul caselor in Romania este in crestere si datorita achizitiilor facute de cetateni britanici), dar si a fortei de munca. Asa cum sunt romani care lucreaza in Marea Britanie, exista si britanici care lucreaza in Romania….
articol complet la : Jeopardy