Un inginer român a descoperit fantoma unei căi ferate din Anglia şi a fost aclamat de presa locală britanică. Trenurile sunt marea lui dragoste, o pasiune stranie, care, printr-o fenomenală coincidenţă, l-a ajutat să părăsească ţara în urmă cu 21 de ani. Mai vine în România doar ca turist, întotdeauna cu avionul.
Domnul Sorin Leonard Castravete (44 de ani) trăieşte în inima Insulei Britanice, în Barbly, o localitate cu un contur filiform, prinsă între întortocheatul râu Ouse şi o autostradă care leagă nordul ţării de sud. Barbly e un sătuc în comitatul North Yorkshire. Are puţin mai mult de trei mii de suflete şi se sprijină, cu drepturi egale oricărei alte localităţi, pe paralela de 53,5 de grade latitudine nordică, ca şi oraşele Hamburg, Minsk, Edmonton şi Leeds.
Nu contează, însă, prea mult, unde se găseşte Barbly, fiindcă domnul Castravete, acum, se află în tratative avansate pentru a-şi schimba locuinţa. A vândut-o deja pe cea veche şi, dacă vizionările pe care le tot face prin Yorkshire îl vor mulţumi, va achiziţiona una nouă. Dacă nu, va locui, o vreme, cu chirie, până va găsi o casă pe măsura aspiraţiilor sale estetice. Dar ce scriem noi aici?! Domnul Castravete a găsit deja o casă pe gusturile sale, în Gowdal, un cătun cu 300 de locuitori, la o aruncătură de băţ de Barbly.
Sorin Leonard Castravete trăieşte în Anglia de 21 de ani. E inginer la calea ferată britanică – Network Rail, e căsătorit cu o româncă şi are doi copii. Cum a ajuns în ţinuturile din nordul Angliei? E o poveste veche, începută în labirintul metroului Bucureştean, seara, pe asfinţit, în ultima vară a regimului Ceauşescu.
…