Vizita Ambasadorului României în Marea Britanie la Cardiff

In perioada 22-23 ianuarie 2012, ES Dr Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britanie, a efectuat o vizită la Cardiff. Este cea de-a treia vizită pe care Ambasadorul României o efectuează la Cardiff de la preluarea mandatului său.

Programul vizitei a inclus întrevederi cu Şeful Guvernului Ţării Galilor, Rt Hon Carwin Jones, cu Lordul Primar al oraşului Cardiff, Prof. Delme Bowen, o vizită la Clubul de Rubgy Parc Y Scarlets pentru discutarea unor proiecte de educaţie prin sport, o întrevedere cu oameni de afaceri galezi interesaţi să investească în România, precum şi o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti din Ţara Galilor.

Întrevederea cu Şeful Guvernului Ţării Galilor (First Minister) a relevat interesul pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum comerţ şi investiţii, administraţie publică, educaţie şi proiecte culturale. Ambasadorul României a vorbit despre Parteneriatul Strategic româno-britanic şi a  subliniat interesul părţii române pentru atragerea de investiţii galeze în ţara noastră, precum şi pentru expertiza în materie de absorbţie a fondurilor europene. A subliniat, totodată, interesul pentru dezvoltarea de parteneriate între universităţi româneşti şi galeze şi pentru organizarea de evenimente culturale.

Şeful Guvernului Ţării Galilor a întâmpinat cu deschidere propunerile de cooperare avansate de partea română. Referitor la comunitatea românească, a arătat că aceasta este bine integrată şi apreciata pe plan local. A exprimat disponibilitatea privind participarea experţilor britanici la proiecte ale părţii române vizând schimbul de bune practici in administraţia locală, finanţate din fonduri europene.

Discuţiile cu Lordul Primar al oraşului Cardiff au scos în evidenţă, de asemenea, faptul că există interes pentru dinamizarea cooperării între România şi Ţara Galilor. Ambasadorul României a menţionat dorinţa  comunităţii româneşti din Ţara Galilor de a organiza evenimente economice şi culturale în  plan local. A arătat că s-a constituit o asociaţie românească şi există deja două biserici ortodoxe române în regiune. A exprimat deschidere pentru parteneriate cu universităţile galeze, concretizate în schimburi academice şi proiecte comune de cercetare şi vizite la universităţi, mai cu seamă acolo unde sunt studenţi români.

Lordul Primar a dat asigurări că va oferi sprijin pentru cooperarea bilaterală în plan educaţional, precizând că Universitatea Cardiff este foarte interesată de schimburi academice şi are în palmares două Premii Nobel în medicină. A adresat părţii române invitaţia de a participa cu stand la Festivalul Culinar Internaţional de la Cardiff, care are loc în fiecare an în luna iulie.

Cu prilejul vizitei la Clubul de Rugby Parc Y Scarlets, a avut o întâlnire cu Mark Davis, director al clubului, cu Jon Daniels, director tehnic, şi Rupert Moon, director comercial. 

Conducerea clubului a menţionat că acesta are o tradiţie de 135 de ani şi a arătat că obiectivul principal al clubului este educaţia prin sport, concretizată într-o campanie de atragere a tinerilor din 162 de şcoli galeze spre rugby, nu doar în ideea dezvoltării calităţilor sportive, ci mai cu seamă a unei discipline a minţii şi a însuşirii unui sistem de valori benefic dezvoltării individuale. Deviza clubului este „respect şi modestie”, fiind o reflectare a importanţei care se acordă perfecţionării continue, în tandem cu respectarea valorilor morale şi ataşamentului faţă de locul de provenienţă, Ţara Galilor fiind considerată „A Heart and Soul Rugby Country”.

A fost evocată oportunitatea oferită de Jocurile Olimpice din 2012 pentru promovarea clubului Park Y Scarlets in plan internaţional, clubul punând facilităţile sportive la dispoziţia loturilor sportive din 5 ţări.

Ambasadorul României a făcut aprecieri cu privire la rolul sportului în desăvârşirea educaţiei, arătând că România are o frumoasă tradiţie în materie de rugby. A arătat că dezvoltarea unei culturi sportive în şcoli, centrată pe rugby înseamnă investiţii importante şi schimbări la nivelul mentalităţilor, prin cultivarea spiritului de echipa, fair play, solidaritate şi muncă onestă. A opinat că modelul galez ar putea fi, din această perspectivă, unul dintre cele mai reprezentative.

Partea a doua a vizitei la clubul Parc Y Scarlets a inclus o întâlnire cu oameni de afaceri şi ONG-uri cu interese în România, care a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat Ambasadorului României de către liderul consiliului local al regiunii Carmarthenshire, doamna Meryl Gravell. Aceasta a adresat mulţumiri pentru prezenţa Ambasadorului în Ţara Galilor şi şi-a exprimat speranţa dinamizării cooperării economice şi culturale cu România. Ambasadorul României a vorbit despre intenţiile de a organiza seminarii economice, de a dezvolta parteneriate cu universităţi galeze, precum şi despre posibilitatea de a coopera în proiecte cu fonduri europene şi la nivelul administraţiilor locale.

Discursurile au fost urmate de discuţii separate cu reprezentanţii companiilor şi ONG-urilor cu interese în România. Au participat reprezentanţi ai următoarelor companii şi ONG-uri: Cyrenians Cymru, Swantex Limited, Coleg Sir Gar (Camarthenshire College), Comcen Limited, 3 Valleys Foundation, East Wales Chamber of Commerce, Hydro Industries, Diamond Park Limited, CSA Recruitment, Dividers Modernfold Limited, Tubex Limited, Alliance Labels, Mr Dean Conway.

Intâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti a fost organizată de Asociaţia Românilor din Ţara Galilor. Ambasadorul României a subliniat importanţa unei bune integrări în societatea britanică, precum şi necesitatea prezervării propriei identităţi. A menţionat importanţa coeziunii comunităţii şi i-a încurajat pe cei prezenţi să se reunească in jurul asociaţiei nou create. Au fost discutate problemele cu care se confruntă românii în Ţara Galilor şi modalităţi prin care Ambasada i-ar putea sprijini. După încheierea discuţiilor, doamna Oana Gheorghiu, şeful secţiei consulare a ambasadei, a acordat asistenţă de specialitate celor interesaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.