Abandonati de catre autoritati,romanii din Marea Britanie au rupt tacerea

Analizati si criticati de catre mass-media britanica, lipsiti de egalitatea in drepturi, transpusi in statistici care doresc sa justifice un sistem aberant si discriminatoriu in acelasi timp si fara nici-o sustinere din partea autoritatilor de la Bucuresti, romanii din Marea Britanie si-au creeat propriul ansamblu de principii si forte in incercarea de a schimba imaginea intr-o tara nu prea prietenoasa in chestiunea imigratiei.

Un prim demers de a atrage atentia guvernului britanic asupra problemelor cu care se confrunta romanii din aceasta tara si in ciuda neputintei diplomatilor romani (nu putem trece cu vederea ca, prin "grija" guvernantilor nostrii, romanii nu au avut un ambasador la Londra atunci cand acestia aveau mai mare nevoie de acesta), a fost demarat de catre ziarul "Roman in UK" cu sprijinul a peste doua mii de romani din Marea Britanie care au semnat petitia intitulata:" Stop discriminarii! Cerem dreptul la munca! ".Acestora li s-au alaturat asociatii ale romanilor din Irlanda,Spania si Italia,sustinandu- i moral si incurajandu- i, precum si parlamentari britanici din opozitie care au avut curajul sa semneze in calitate de sustinatori ai comunitatii romanesti din aceasta tara.In scrisoarea adresata primului ministru Gordon Brown si care insoteste petitia, Cristina Irimie, unul dintre initiatorii campaniei, subliniaza:
" Stim ca dezbaterile privind imigratia in UK reprezinta unul dintre cele mai sensibile subiecte ale politicii britanice, dar noi cerem guvernului britanic doar sa trateze cetatenii romani la fel ca si pe ceilalti cetateni ai UE. Prin politica actuala, guvernul dumneavoastra ne-a conferit statutul de cetateni de mana a doua. "
"Este necesar ca prin acest demers sa atragem atentia guvernului britanic, deranjat de acuzatiile aduse de aceasta petitie."spun initiatorii proiectului care doresc ca prin aceasta petitie sa solicite guvernului britanic ca romanilor sa le fie respectate toate drepturile, inclusiv dreptul elementar la munca.

In aceasi masura, satui de imaginea umilitoare la care sunt supusi de catre presa britanica, romanii au gasit mecanismul de contracarare a manipularii mass-mediei, o unealta simpla de lupta contra jurnalismului lenes si a transformarii romanilor din Marea Britanie in tapul ispasitor al problemelor si anume proiectul intitulat "React!", sustinut de catre Romani-online.co.uk , ziarul " Roman in UK ", romani.co.uk si societatea Romanca.

In ce consta aceasta actiune?Ideea este simpla si este explicata pe siteul campaniei reactgroup.co. uk: "Verificam acuratetea stirilor despre romani in media britanica iar atunci cand acestea nu prezinta informatii corecte, inaintam plangeri. Trimitem cel putin 500 de e-mailuri cu plangeri jurnalistului responsabil in doua ore dupa aparitia stirii. Daca stirea nu este retrasa, urmatorul pas este sa inaintam o plangere oficiala.
Nu putem stopa in intregime mediatizarea negativa a romani din Marea Britanie, dar putem sa atentionam jurnalistii si editorii ca romanii nu vor tacea daca sunt mediatizati pe nedrept si abuziv."

articol de: Ovidiu Lapusneanu

Sursa: Ziarul Torta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.