Cum şi-au schimbat britanicii optica faţă de români, după Brexit. Ieşean de la Londra: Înainte nu le păsa dacă mă trag din Shakespeare sau Mircea the Old Man

Ieşeanul Bogdan Cronţ, plecat de trei ani din România şi stabilit, alături de familie, în Londra, descrie modul în care atmosfera s-a schimbat în Capitala Marii Britanii după ce britanicii au votat ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană.

Bogdan Cronţ lucrează în Londra în domeniu construcţiilor şi a devenit viral pe Facebook, în ultima perioadă, printr-o serie de postări satirice referitoare la modul de viaţă al unor români din Marea Britanie. După ce a lucrat în România în mass-media, Cronţ a decis să îşi reia viaţa în Anglia în urmă cu trei ani, după aproximativ un an şi jumătate chemându-şi în capitala britanică şi familia.
Într-o postare pe Facebook, Cronţ descrie modul în care, în opinia sa, băştinaşii s-au schimbat atunci când intră în contact cu cetăţenii veniţi din alte ţări în Marea Britanie.
„Ei, dragii mei, acum, de când şi-a vârât Boris (Boris Johnson, liderul taberei Braxit din marea Britanie) coada, aerul miroase altfel. Şi întâlnesc, tot mai des, două tipuri de reacţii în relaţia cu străvechii locuitori ai insulei. Fac precizarea că nu trebuie să fii antropolog, ca să-ţi dai seama că nu-s englez, aşa că se prind rapid că au de-a face cu un imigrant. Prima reacţie, cea draga mie, e de o politeţe reală şi chiar o uşoara jenă. Doamna de la care cumpăr mă priveşte în ochi, îmi mulţumeşte pentru cumpărături şi strânge din buze, într-un mesaj nonverbal care ar vrea, parcă, să zică: îmi pare rău, ştiu că sunteţi oameni OK, e o tâmpenie ce se întamplă. În cea de a doua reacţie, doamna vânzătoare, care tocmai se hlizise copios cu clientul din faţa mea, mă scanează preţ de o secundă, realizează că nu suntem de pe aceeaşi nobilă genă, evită, pe cât posibil, să mă privească, împacheteaza, ia banii şi îmi mulţumeşte formal”, notează Bogdan Cronţ, care spune că, în urmă cu câteva săptămâni, atmosfera era diferită.


Citeste mai mult: adev.ro/o9e12x

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.